UNDER 45 MIN | Medel

Kladdkaka - grundrecept

Visste du att kladdkakans ”kladdighet” kommer sig av att man inte använder bakpulver i kakan. Här är ett toppenbra grundrecept på kladdkaka som även går att variera på många olika sätt. Testa att ha i nötter, hallon eller lite extra blockchoklad i. Underbart gott!
Fler smarriga kladdkakerecept hittar du här.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar) eller spänn fast ett bakplåtspapper på botten.
  3. Smält smöret i kastrull, låt svalna något.
  4. Vispa ihop ägg och socker (använd inte en elvisp).
  5. Blanda kakao, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke och rör ner i äggblandningnen.
  6. Tillsätt det smälta smöret och blanda försiktigt ihop till en jämn smet och häll sedan över smeten i formen.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter (öka eller minska tiden vid behov beroende på hur kladdig/seg du vill ha den).
  8. Ta ut kladdkakan och låt svalna.
  9. Sikta florsocker över om så önskas. Servera med vispad grädde och färska bär.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.

Recept och bild i samarbete med Kungsörnen.

Näringsvädet är beräknat per bit och exkl serveringsförslagen.

Ingredienser

Portioner: ca 8 bitar
  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • smör till formen
  • ströbröd till formen
Till servering
  • florsocker till garnering
  • 2 dl vispgrädde
  • färska bär

Näringsvärde
Per portion

Energi 1295 kJ / 310 kCal