Kikärtsmajonnäs - utan ägg

Släng inte spadet från konserverade kikärter! Det går att använda till mycket, inte minst funkar kikärtsspadet utmärkt som ersättare till ägg i majonnäs. Kikärtsmajonnäsen är perfekt för äggallergiker, den som är vegan eller av andra anledningar inte vill äta ägg.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2016

Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per dl
Energi547 KJ / 131 kCal
Fett14.7 g
Salt0.58 g
Kolhydrater0.1 g
Protein0.1 g
Kommentarer
37 stHur länge kan man försvara i kylen? Kan man frysa majonnäsen?
Cecilia
Hej Cecilia! En vecka håller det nog men dessvärre är det nog svårt att frysa den. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Mycket bra recept! Jag gjorde tre sataer bara för det att den var så god -men la extra vinäger., ich sen extra salt och svartpeppar också fär att få mer sting. Jag ser att vissa inte lyclas och undrsr över ICAs egna kikärtor i tetra, men det var just det spadet jag använde! Jag gjorde som man ska med vanlig majonnäs med ägg -jag la fram alla ingredienser i god tid så att allt fick rumstemperatur -det brukar vara knepet med stort K. :) Tack för receptet! Nu ska jag njuta av min fina majjo!
Madeleine
En som kommenterat längre ned och heter ulrika säjer hon använt kikärtorna i tetra, det hjorde jag med. ICAs egna kikärtor. Det fungerar alltså inte med de i tetra? Måste jag köpa en b-u-r-k med kikärtor??
Suzanne
Hej Suzanne! När jag provade receptet gjorde jag på spadet från ICAs kokta kikärtor i tetra. Hoppas du lyckas. Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Hej Ica, Jag använde stavmixer och ett smalt högt mixerglas, samma som när jag alltid gör majonnäs med ägg och aldrig har misslyckats. När man scrollar bland kommentarerna och det är flera som misslyckats då undrar man ju om man köpt fel kikärtor, trots at det är ICAs egna kikkärtor, har de sköljst i vatten inna de förpackats?
Suzanne
Använde ICAs egna kikärtor och har nu en undran,,när kikärtorna kokas,,hälls då spade av och det tillsätts vatten? Jag har aldrig misslyckats så kapitalt när jag lagat mat och lagar mat gör jag ofta.
Suzanne
Hej Suzanne! Jag testade receptet på ICAs kikärter. Jag fick min majonnäs tjock och krämig. Jag gjorde exakt enligt receptet, det enda jag kan tänka mig att jag gjorde annorlunda är att jag mixade med en stavmixer i ett högt "mixerglas" där stavmixern precis går ner. Då blir det maximal mixeffekt när man tillsätter oljan. Jag ska lägga till det i recepttexten. Eller så hade jag bara tur:-) Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Jag brukar göra med ägg, blir perfekt varje gång. Nu provade jag detta,, totalt bortkastat trots att jag följde receptet. Rinnigt som vatten, totalt misslyckande.
Suzanne
Den tjocknar inte, den blir bara rinnig som vatten
Ingrid
Kanon
Birgitta
Jättegod och superenkel och snabb att göra med stavmixer eller blender! Jag brukar använda denna som bas i olika salladsdressingar och det slår aldrig fel Om man vill att den ska smaka som “vanlig” majonnäs skulle jag vara försiktig med svartpepparn och eventuellt byta ut vinägern mot citronjuice för en neutralare smak.
Madeleine
Spelar det roll vilket spad man använder? Jag provade spad från en tetra med vita bönor men följde i övrigt receptet och för mig blev majonäsen mer som en sås, tunn.
Ulrika