Hemmagjord falafel

Har du provat att göra hemmagjord falafel? Om inte är det hög tid! Kikärtsbollar med smak av persilja, koriander, purjolök och härliga kryddor friteras gyllene och krispiga med ett mjuk och grönt innanmäte. Servera med valfria tillbehör och bröd.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2022

Ingredienser
4 portioner
250 g torkade kikärtor
10 cm purjolök
50 g persiljestjälkar
50 g korianderstjälkar
2 skalade vitlöksklyftor
1/2 skivad grön chili
1 tsk salt
3/4 msk malen koriander
3/4 msk malen spiskummin
1/2 msk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 dl vatten
ca 1 l olja (till fritering)
Gör så här
10:00:00
00:15:00
00:04:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per falafel.
Energi243 KJ / 58 kCal
Fett3 g
Salt0.4 g
Kolhydrater6 g
Protein2 g
Kommentarer
12 stJag har inte mycket erfarenhet i köket och har aldrig gjort falafel förut. Förväntade mig inget annat än en katastrof, men det var faktiskt superenkelt och resultatet blev kanon både visuellt och smakmässigt.
Daniel
Bra recept.kommer göra flera gånger
Runa
Det är en bugg i receptet när man lägger till varorna i en inköpslista i appen. 10cm purjolök blir 10st i inköpslistan.
Johanna
Kan skillnaden i resultat som jag ser i kommentarerna bero på hur bra matberedare man har? Min är jättedålig och det blev katastrof när jag försökte fritera. Hade då i lite mandelmjöl (av misstag, trodde det var kikärtsmjöl) och lite majsstärkelse (när jag insåg att jag inte hade kikärtsmjöl). Friterade igen och det blev superbra. Man måste få tillräckligt små bitar när man mixar för att det ska suga upp vätskan. Tror jag.
Lisa
Perfekt recept. Har inte gjort falafel sen jag misslyckades stort för 10 år sedan. Men dessa blev superbra! Min smet va alldeles för blöt så jag tog en te-sil som inte bara hjälpte till att ta bort vätskan utan också hjälpte till att pressa ihop smeten bra och att få samma storlek på varje boll. Fick då exakt 25st av denna sats. Jag hade i lite mer chili, vitlök, koriander och kryddor än det stod då jag vet att jag vanligtvis behöver krydda mer än vad som står i de flesta recept för min smak. Plattade till dom lite och stekte i rikligt med olja. Rekomenderas! Mums!
Kajsa
Fuskade med kikärtor på burk första gången. Testade med torkade gång två. Blev kanon. Sensmoral: följ receptet innan du börjar jiddra i kommentarsfälten.
Fredrik
+1 på total upplösning i fritösen
Fredrik
Bästa falafelreceptet!
Birgitta
Förtrollat dom upplöstes av oljan . Har aldrig följt ett så dåligt recept . Synd för jag lyckades få lite yta på bollar i stekpannan dom var ju goda
Carola
Hej. Jag friterade inte bollarna utan stekte de i rikligt olja. Ingen av bollarna föll isär. De var mycket goda och receptet är en av mina favoriter vad det gäller falafel. Tack!
Ina