Kasslergratäng med paprika
Kasslergratäng - en snabblagad, enkel rätt som är gudomligt god är allt vi önskar oss en vardagskväll. Kasslergratängen med paprika är matig, krämig och utmärkt att göra matlåda av.
Ingredienser
4 portioner
3 dl långkornigt ris eller kokt potatis
500 g kassler
3 paprikor (gärna i olika färger)
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 krm kajennpeppar
50 g hårdost (max 17 %)
Tillbehör
isbergssallad
bröd
För alla
Fri från ägg.
Gör glutenfritt: välj ett glutenfritt bröd om du inte tål gluten.
Gör laktosfritt: välj laktosfri matlagningsgrädde.
Gör mjölkfritt: byt ut matlagningsgrädde och ost mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Klimatanpassa
Gör mer klimaträtt: Byt kasslern till kalkon eller kalkonkassler. Välj växtbaserad grädde. Detta leder till en 70 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.
Gör så här
Tips
Har du kokt ris över sen en tidigare middag är det gott att lägga den under paprikan och kasslern och hela middagen serveras då ur samma form. Det går även bra att använda fullkornsris.
Gröna tipset: Byt ut kasslern mot röda bönor.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2208 KJ / 528 kCal
Fett15 g
Salt6.28 g
Kolhydrater60 g
Protein38 g
Kommentarer
bet var hjärt gott linnea
Linnéa
2024-05-12Jösses va gott och enkelt! Jag lade i en burk skivade champinjoner, samt av misstag så blev det 1/2 krm mer salt men det gjorde inget. Jag använde prästost och det blev kanon. Dock skulle jag rekommendera 25-50g mer så det inte blir slagsmål om kasslerbitar med ost på. Kasslerpaketen är på 600g så man bör kanske ha det i åtanke. Kajennpepparn gör det inte starkt utan tillför bara lite smak. Nu i efterhand så skulle man ha dragit några varv med svartpepparkvarnen. Jag använde 2 relativt stora vitlöksklyftor och för folk som inte har vampyrfobi så kanske det räcker med 2 relativt små. Som Sandy nedan påpekar så räcker det med 2 paprikor då 3 skulle knappt få plats om man klyftar dem. Fortfarande förvånad att något så enkelt kan vara så gott. Rekommenderas!
Lasse
2023-10-15Jättebra rätt att laga när man har brist på fantasi. Tog och blandade grädden med en liten skvätt mjölk. Blev jättebra. Mycket nöjd och gott blev det också.
Yvonne
2023-01-05