ÖVER 60 MIN | Medel

Kardemummabullar

Hembakade kardemummabullar är nog det godaste som finns. Bullarna fylls med med en fyllning på smör, socker och mortlad kardemumma. Kardemummasnurrorna gräddas sedan gyllenbruna och som bekant är de godast nybakta!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 20 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Deg: Mät upp alla ingredienser (förutom smöret i en bunke) och smula jästen. Degvätskan behöver inte värmas. Kör i en degblandare i ca 3 minuter tills degen har gått ihop och tillsätt smöret i små bitar.
  2. Kör degen i degblandaren ytterligare ca 10 minuter. Gör ett glutentest genom att ta en bit deg och rulla till en boll. Dra i degen, degen ska hålla ihop. Om degen går sönder behöver du köra den lite till i degblandaren. Läs gärna mer i vår Degskola.
  3. Forma degen till en boll och låt den vila ca 10 minuter.
  4. Fyllning: Vispa ihop ingredienserna med en elvisp till en slät fyllning.
  5. Kavla degen till en rektangel (ca 5 mm tunt). Tips! Lyft upp degen försiktigt med händerna för att släppa på spänningen på degen.
  6. Bred fyllningen jämnt på degen.
  7. Vik degen på hälften från långsidan. Skär ca 1 1/2 cm tjocka remsor och snurra till bullar.
  8. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt och sätt in i ugnen med bara ugnslampan på. Låt jäsa i minst 60 min. Degen kan jäsa upp till 90 minuter.
  9. Ta ut bullarna ur ugnen.
  10. Sätt ugnen på 225°C
  11. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över mortlad kardemumma och socker.
  12. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria produkter av mjölk och smör.
Gör äggfri: byt ut ägg mot mjölk (till pensling).

Tips

Koka upp sockerlag (1/2 dl strösocker och 1/2 dl vatten, för ca 20 st bullar) och pensla nygräddade bullarna med sockerlagen för att få en fin, glansig yta på bullarna.

Ingredienser

Portioner: ca 20 st
Deg
  • 680 g vetemjöl (680 g motsvarar ca 11 dl)
  • 3 dl mjölk
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk mortlad kardemumma
  • 30 g jäst
  • 100 g rumsvarmt smör
Fyllning
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk mortlad kardemumma
  • 1/2 krm salt
Till pensling
  • 1 uppvisapat ägg
  • 1 msk mortlad kardemumma
  • 4 msk strösocker