ÖVER 60 MIN | Medel

Babka med choklad

Bulle med chokladfyllning precis så smarrigt är en babka med choklad. Chokladbabkan görs av vetedeg med kryddning av kardemumma. När du kavlat ut degen brer du på smält choklad och antingen chokladkräm eller nötkräm. Grädda vetelängden i ugnen och du kan njuta av en god babka med choklad.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 längder, ca 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Värm mjölken till 37°C. Smula jästen i en bunke. Rör ner mjölken och lös upp jästen. Tillsätt smör i små tärningar, socker, kardemumma, salt och ägg och rör runt.
  2. Tillsätt mjölet, lite i taget. Knåda degen i en degblandare eller för hand i ca 5 minuter, tills den känns fast och spänstig.
  3. Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa 45 minuter.
  4. Hacka chokladen.
  5. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en rektangel cirka 0,5 cm tjock. Bred på chokladkrämen och strö över den hackade chokladen. Rulla ihop degen på längden och dela den sedan i 4 längder (2 längder per bröd).
  6. Lägg 2 längder bredvid varandra och vrid ihop till ett bröd, upprepa med resterande längder. Lägg i avlånga bakformar. Täck med handduk och låt jäsa 40 minuter.
  7. Sätt ugnen på 175°C.
  8. Grädda babkan mitt i ugnen 35-40 minuter tills den har innertemperatur på 95°C.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 2 längder, ca 12 bitar
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 7 - 8 dl vetemjöl (7 dl motsvarar ca 420 g)
  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl chokladkräm eller nötkräm