Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Karamelliserade äpplen med ingefära, vaniljkräm och knaprig havretopping

En smarrig dessert med äpplen, svår att tacka nej till. Detta är en efterrätt där krispigt, sött och syrligt bildar en läcker kombination. Använd gärna svenska äpplen för den goda smakens skull.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Stek äpplena i stekpanna på medelvärme i smör och ingefära tills de börjar mjukna.
  2. Tillsätt socker och eventuellt syltad ingefära och låt sockret smälta ner och karamelliseras. Ta stekpannan av värmen och låt äpplena svalna.
  3. Vispa grädden hårt och blanda med vaniljyoghurt och vaniljsocker.
  4. Varva äppeltärningar, vaniljkräm och crunchy i 4 glas (för 4 port) och servera genast.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut crunchy mot glutenfritt müsli/crunchy-alternativ. Alternativt smält smör i en stekpanna och rosta ren havre tillsammans med lite socker i en stekpanna.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör, vispgrädde och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Välj soja-, havre- eller risbaserade ersättningsprodukter till vispgrädde och yoghurt.

Recept från Lantmännen.
Receptet är framtaget av mästerkocken Sigrid Bárány.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 urkärnade och tärnade äpplen (gärna svenska)
  • 2 msk smör
  • 2 tsk riven färsk ingefära eller torkad (2 tsk färsk motsvarar 1 tsk torkad)
  • 3 msk råsocker (eller strösocker)
  • 2 msk hackad syltad ingefära (kan uteslutas)
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 dl vaniljyoghurt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl havre müsli typ crunchy
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1588 kJ / 380 kCal

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB