Karamelliserade äpplen med ingefära, vaniljkräm och knaprig havretopping
En smarrig dessert med äpplen, svår att tacka nej till. Detta är en efterrätt där krispigt, sött och syrligt bildar en läcker kombination. Använd gärna svenska äpplen för den goda smakens skull.
Ingredienser
4 portioner
3 - 4 urkärnade och tärnade äpplen (gärna svenska)
2 msk smör
2 tsk riven färsk ingefära eller torkad (2 tsk färsk motsvarar 1 tsk torkad)
3 msk råsocker (eller strösocker)
2 msk hackad syltad ingefära (kan uteslutas)
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl vaniljyoghurt
1 tsk vaniljsocker
2 dl havre müsli typ crunchy
För alla
Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut crunchy mot glutenfritt müsli/crunchy-alternativ. Alternativt smält smör i en stekpanna och rosta ren havre tillsammans med lite socker i en stekpanna.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör, vispgrädde och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Välj soja-, havre- eller risbaserade ersättningsprodukter till vispgrädde och yoghurt.
Recept från Lantmännen.
Receptet är framtaget av mästerkocken Sigrid Bárány.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1588 KJ / 380 kCal
Fett20.6 g
Kolhydrater42.7 g
Protein5 g
Kommentarer