Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Kalvstek med potatispuré och vinsås

Utsökt god kalvstek som marineras med grönsaker och rött vin. Kalvsteken blir mör och välsmakande och serveras tillsammans med hemmagjord potatispuré och ljuvlig vinsås.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2000
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Marinad: Skär rödlök, morot, champinjoner och selleri i mindre bitar. Skär vitlöken i tunna skivor. Lägg köttet i en skål och lägg grönsakerna ovanpå och häll på vinet. Låt marinera över natten. Vänd steken någon gång.
  2. Nästa dag: Sätt ugnen på 175°C. Ta upp köttet och vänd i vetemjöl. Stek köttet hastigt runt om i olivolja i en panna. Lägg det i en stor ugnssäker form. Krydda. Stek grönsakerna i en panna och lägg dem sedan runt köttbiten. Ös över marinaden och sätt in i ugnen. Öppna då och då och ös över marinad på köttet. Stek i ca 2 timmar, vid 70°C är steken ljust rosa.
  3. Potatispuré: Skala och koka potatisen. Mosa eller pressa den och vispa i smör och mjölk så att det blir luftigt. Vispa i parmesan, muskot, salt och peppar. Riv basilikablad och rör ner.
  4. Såsen gör du genom att ta vara på marinaden och grönsakerna i formen. Passera grönsakerna och marinaden genom en sil och koka upp i en kastrull. Om du vill ha en tjockare sås kan du röra ihop lite smör och mjöl som du rör ut i såsen. Servera köttet i skivor med potatispuré, sås och gröna ärter på varma tallrikar.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1 1/2 kg kalvstek
  • lite vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
Marinad
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 selleristjälk
  • 4 champinjoner
  • 5 dl rött vin
Potatispuré
  • 1 kg potatis
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 50 g parmesanost
  • salt och peppar
  • lite muskot
  • 1/2 kruka basilika
  • olivolja att steka i
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB