Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Kåldolmar

(16)
1-4 TIM | Avancerad
Kommentarer
Spara
Börja laga

Kåldolmar är ett klassiskt recept på husmanskost. Kåldolmen av blandfärs, ägg och grötris lindas in i blad från savojkålen och steks i sirap och kalvfond. Servera kåldolmarna med en sås från stekskyn och potatismos.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2004
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 savojkål (ca 20 fina blad till 4 port)
  • 1/2 dl grötris
  • 1 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 1 medelstor gul lök
  • 2 msk smör
  • 300 g blandfärs
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
Till stekning
  • 1 msk smör
  • 2 msk ljus sirap eller strösocker
  • 4 dl kålspad (från kokningen)
  • 2 msk konc kalvfond
  • 2 msk mörk maizenaredning
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka riset i vattnet och mjölken (enligt anvisning på paketet) till en lös gröt. Låt svalna.
  2. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Putsa kålhuvudet och skär ut rotstocken. Plocka försiktigt 20 fina kålblad (undvik de yttersta). Koka dem ett par minuter tills de mjuknar. Spara 4 dl kålspad (för 4 port). Skölj hastigt av bladen i kallt vatten. Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Skala och finhacka löken och fräs den lätt i smör i en stekpanna. Låt den svalna.
  5. Blanda färsen med risgröt, lök, ägg, salt och peppar till en relativt lös smet. Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket.
  6. Till stekning: Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnsäker form eller långpanna. Ringla över sirap eller strö på socker. Stek i ugn på nedre falsen i ca 45 minuter. Häll på kålspad och kalvfond efter halva stektiden.
  7. Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp skyn i en kastrull och red med maizenaredning.
  8. Servera med syltad lök och svamp samt gärna ett fluffigt potatismos.

För alla

Läs noga ingredienserna på buljongtärningen i övrigt är rätten fri från gluten men innehåller mjölk och ägg.
Gör mjölkfri: Koka grötriset med mjölkfritt alternativ, t.exl Solhavre. Använd mjölkfritt margarin eller olja. Välj mjölkfri köttbuljongtärning istället för kalvfond och ren majsstärkelse istället för Maizena mörk redning.
Gör äggfri: Ersätt äggen med 1 msk potatismjöl utrörd i ½-1 dl mjölk.