Äppelbräserad grissida med lingonchutney och stuvad jordärtskocka

Betyg 3.5 av 5.
67 personer har röstat
1
Äppelbräserad grissida med lingonchutney och stuvad jordärtskocka

En suveränt smakrik rätt som trots ett antal olika komponenter är lätt att laga. Tillaga färsk grissida, rimmad grissida i bit eller tjocka revbensspjäll i en god äppelmust, koka en sötsyrlig lingonchutney och bind samman alla smaker med gräddiga jordärtskockor.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2015

Äppelbräserad grissida med lingonchutney och stuvad jordärtskocka

Ingredienser

6 portioner

Grissida

1 1/2 kg  färsk grissida (med svål eller se tips)
1   gul lök
1/2 msk  senapsfrön
2 tsk  torkad timjan
1 msk  salt
1/2 tsk  svartpeppar
4 dl  äppelmust
600 g  savojkål
2 msk  smör

Lingonchutney

3   rödlökar
2 msk  smör
3 msk  strösocker
1/2 tsk  salt
250 g  frysta lingon
1/2 msk  finriven ingefära
3 msk  vitvinsvinäger

Stuvade jordärtskockor

800 g  jordärtskockor
3 msk  smör
2 msk  vetemjöl
5 dl  mjölk (3%)
2 tsk  grov skånsk senap
1/2 - 1 krm  riven muskot
1/2 tsk  salt
1 krm  vitpeppar

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: red jordärtskockstuvningen med glutenfritt mjöl eller majsstärkelse i stället för med vetemjöl.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk mot soja-havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Gör så här

En dag före servering
En timme före servering

Tips

Istället för grissida, välj 2,5 kg tjocka revbensspjäll (för 6 port) och tillaga spjällen som grissidan, fram till och med punkt 5. Vid servering: Lägg på plåt, häll över hoisinsås, griljera i 225°C, grill, till fin yta.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.5 av 5.
67 personer har röstat

Kommentar

Det här är mer komponenter till ett julbord och är gjort för att lagas dagen innan och sen värmas på bara. Inte så god som man tror tillsammans, och om du som jag inser detta mitt i tillagningen, köp en pizza istället.

Simon

2021-12-15

Näringsvärde per portion

Energi4509 KJ / 1078 kCal
Fett73 g
Salt2 g
Kolhydrater50 g
Protein52 g

Testa liknande recept

Rosmarinstekt lammkorv med jordärtskocksgratäng
Betyg 3.8 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vaniljglass i äppelmust med mandelbiskvier
Betyg 3.7 av 5.
3 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Fiskdolmar med musslor i vin & grädde
Betyg 3.3 av 5.
6 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Äppelmimosa
Betyg 4.3 av 5.
6 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Äppelbubbel
Betyg 2.3 av 5.
28 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Potatis- och savojgratäng med dijon
Betyg 4.6 av 5.
9 personer har röstat
Över 60 min att tillaga