Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Äppelbräserad grissida med lingonchutney och stuvad jordärtskocka

En suveränt smakrik rätt som trots ett antal olika komponenter är lätt att laga. Tillaga färsk grissida, rimmad grissida i bit eller tjocka revbensspjäll i en god äppelmust, koka en sötsyrlig lingonchutney och bind samman alla smaker med gräddiga jordärtskockor.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

En dag före servering

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Grissida: Snitta svålen och skär grissidan i portionsbitar. Skala, dela och strimla löken.
  3. Mortla senapsfrön och timjan. Blanda med salt och peppar. Gnid in kryddorna runt om köttet.
  4. Lägg i en ugnssäker form med svålen upp. Fördela löken runt om och häll på musten.
  5. Täck med folie och sätt in i mitten av ugnen ca 5 timmar. Ta ut och låt svalna. Ställ kallt.
  6. Skär eller riv kålen i bitar. Lägg ner i kokande lättsaltat vatten ca 2 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten. Krama ut vattnet ur kålen. Ställ kallt.
  7. Chutney: Skala, dela och skiva rödlöken tunt.
  8. Fräs löken i smör i en kastrull några minuter. Tillsätt socker och salt, fräs ytterligare några minuter.
  9. Tillsätt lingon, ingefära och vinäger. Låt koka på svag värme utan lock 20-30 minuter, till en fast chutney. Ställ kallt.
  10. Jordärtskockor: Koka jordärtskockorna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och spola i kallt vatten. Skala och skär i större bitar.
  11. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget under vispning. Låt koka ihop tills såsen tjocknar. Smaksätt med senap, muskot, salt och vitpeppar. Blanda ner jordärtskockorna. Ställ kallt.

En timme före servering

  1. Sätt ugnen på 225°C, grill. Ta bort folien och ställ in köttet mitt i ugnen 20-25 minuter, tills det får fin yta.
  2. Värm de stuvade skockorna långsamt, rör försiktigt.
  3. Fräs kålen i smör så den blir varm. Krydda med salt och peppar.
  4. Servera grissidan tillsammans med kål, stuvade jordärtskockor och chutney.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: red jordärtskockstuvningen med glutenfritt mjöl eller majsstärkelse i stället för med vetemjöl.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk mot soja-havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Tips

Istället för grissida, välj 2,5 kg tjocka revbensspjäll (för 6 port) och tillaga spjällen som grissidan, fram till och med punkt 5. Vid servering: Lägg på plåt, häll över hoisinsås, griljera i 225°C, grill, till fin yta.

Ingredienser

Portioner: 6
Grissida
  • 1 1/2 kg färsk grissida (med svål eller se tips)
  • 1 gul lök
  • 1/2 msk senapsfrön
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 msk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 4 dl äppelmust
  • 600 g savojkål
  • 2 msk smör
Lingonchutney
  • 3 rödlökar
  • 2 msk smör
  • 3 msk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 250 g frysta lingon
  • 1/2 msk finriven ingefära
  • 3 msk vitvinsvinäger
Stuvade jordärtskockor
  • 800 g jordärtskockor
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk (3%)
  • 2 tsk grov skånsk senap
  • 1/2 - 1 krm riven muskot
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 4509 kJ / 1078 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer