Kåldolmar

Kåldolmar är ett klassiskt recept på husmanskost. Kåldolmen av blandfärs, ägg och grötris lindas in i blad från savojkålen och steks i sirap och kalvfond. Servera kåldolmarna med en sås från stekskyn och potatismos.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2004

Ingredienser
4 portioner
Risgröt
1/2 dl grötris
1 dl vatten
2 dl mjölk
Dolmarna
1 savojkål (ca 20 fina blad till 4 port)
1 medelstor gul lök
1 msk smör
300 g blandfärs
2 ägg
1/2 - 1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Till stekning
1 msk smör
2 msk ljus sirap eller strösocker
4 dl kålspad (från kokningen)
2 msk konc kalvfond
1 - 2 msk mörk maizenaredning
Gör så här
00:45:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
6 stKulle jag är beredd att dö på: Det finns ingen anledning att ha ris i kåldolmar. Behöver färsen nödvändigtvis drygas ut kan man göra det med kål, som en minikålpudding.
Bodil
Bild på kantareller. Ser gott ut. Men det är inte med i receptet?
Simon
Hej Simon! Tack för din kommentar. Vi har nu lagt in en länk till svampreceptet. Hoppas du gillar det. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
En missuppfattning att det ska vara risgrynsgröt i färssmeten. Det ska vara rundkornigt ris som ska kokas i vatten inte gröt. Jag använde jasminris, enbart älgfärs inte möljk, lite grädde bara och lite fond från vitkålshuvudet som kokas helt i saltat vatten. Inget ägg behövs och inget potatismjöl Därefter lossas bladen. Direkt i långpannan och in i ugnen 225 gr i 1 timma. Det blev jättegott med kokt potatis och lingonsylt.
Anita
Jättegott! Inte alls så svårt som jag trodde det var att göra. Hade inte i risgrynsgröt, behövs inte! Tycker dock att jag kryddade och saltade lite för dåligt. Barnen älskade det. Rekommendras verkligen!
Lottalena
Det är mycket godare om man inte har gröt i färsen! Man gör helt enkelt en smet som om man skulle göra köttbullar! Mycket gott!
Karolina
jag började glatt med receptet. För sent insåg jag att man skulle koka risgrynsgröt och lägga i. Det var synd att det inte framgick att det var så himla omständligt och tidsödande.
Eva