Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Crème brûlée med kaffesmak, rabarber-is och bär

En vällagad crème brûlée blir det perfekta avslutet på middagen. Denna variant framtagen av Svenska Kocklandslaget är smaksatt med kaffe och serveras med läcker rabarber-is gjord på rabarber, citroner, stjärnanis och lite kanel. Kombinationen av söt crème brûlée matchad med den syrliga rabarber-isen blir perfekt!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Crème brûlée: Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg i en kastrull tillsammans med kaffebönor, mjölk, grädde och socker. Ge det hela ett uppkok och stäng sedan av plattan. Låt det stå och svalna med locket på.
  2. När det är rumsvarmt blandas det med äggulan. Låt stå i kylen, helst en dag, några timmar fungerar bra. Sila av kaffet och vaniljen så att du får en slät smet. Sätt på ugnen på 150°C. Häll upp i formar och grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Låt kallna i kyl.
  3. Rabarber-is: Börja med att skala rabarbern. Hacka sedan ner den väldigt smått. Koka en nerhackad rabarber, skal, socker, vatten och kryddor i ca 5 minuter. Dra av från värmen och låt det stå och dra i några timmar. Sila allting och mixa sedan vätskan med övrig nerhackad rabarber. Smaka av med citronjuicen och sila igen. Häll upp i lämplig bunke och frys.
  4. Garnering: Häll lite råsocker på brûléen och skaka så att det kommer överallt, häll bort överflödigt. Bränn försiktigt med en gasbrännare tills det att den är gyllene. Lägg bären och bladen i en hög på brûléen och avsluta med isen, vilken är lättast att skrapa med en vanlig gaffel och lägga över desserten.

För alla

Fri från gluten.
Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Recept och bild från Löfbergs.

Ingredienser

Portioner: 10
Créme brûlée
  • 2 nävar hela kaffebönor
  • 2 dl mjölk
  • 7 dl grädde
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 16 st äggulor
  • råsocker till karamelltäcket
Rabarber-is
  • 6 stänger rabarber (normalstora)
  • 1 l vatten
  • 2 citroner
  • 5 dl socker
  • 2 st stjärnanis
  • liten bit kanelstång
Garnering
  • jordgubbar
  • röda vinbär
  • harsyra, citronmeliss eller mynta
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2700 kJ / 645,5 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer