ÖVER 60 MIN | Medel

Brownietårta

Sätt lite guldkant på tillvaron med en klassisk brownietårta i modern tappning. Den krämiga brownien får här härligt sällskap av en pannacotta där det kallbryggda kaffet förstärker den söta, runda smaken.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Botten: Smält smöret i en kastrull (som rymmer hela smeten, ca 1 1/2-2 l). Ta av kastrullen från värmen.
  2. Rör ner socker, sirap och ägg i smöret. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt mjölblandningen och rör till en slät smet.
  3. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar). Smörj kanterna på formen med smör och häll i smeten i formen.
  4. Grädda i ca 12-15 min på 175°C. Låt kakan svalna i formen, ställ in i kylen så den blir riktigt kall. Lossa inte kanterna!
  5. Pannacotta: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 min.
  6. Värm cold brew kaffet i en liten kastrull med strösocker, vaniljsocker och ca 1 dl av grädden (för 10 bitar). Ta av kastrullen från värmen.
  7. Krama ur vätskan ur gelatinbladen och rör ner i kaffeblandningen tills gelatinet smält. Blanda i resten av grädden och låt svalna lite.
  8. Häll pannacottasmeten över kakan i formen och ställ in i kylen i ca 3 timmar eller tills den stelnat.
  9. Till garnering: Dekorera gärna brownietårtan med kaffebönor.

För alla

Kontrollera noga innehållet i cold brew kaffet.
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: by smör och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Recept och bild i samarbete med Löfbergs.

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
Botten
  • 100 g smör (+ extra till formen)
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk sirap
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • smör (till formen)
Cold brew pannacotta
  • 4 gelatinblad
  • 1 dl cold brew kaffe
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 6 dl vispgrädde
Till garnering
  • ev kaffebönor