Kabsa - lamm och ris med kryddor från Mellanöstern
Mustig gryta med lamm som har sitt ursprung från Mellanöstern. Det finns många olika sorters kabsa, här kryddar vi grytan med kanelstänger, ingefära, kardemumma och saffran. Riset kokas på toppen i samma gryta som köttet för extra god smak.
Ingredienser
4 portioner
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 loomi, torkad lime
2 msk färsk, riven ingefära
ca 800 g benfri lammstek
salt
svartpeppar
2 msk sju kryddor (seven spice)
3 msk smör
1 1/2 l köttbuljong (vatten och tärningar eller fond)
1 förp krossade tomater (à 400 g)
2 kanelstänger
2 lagerblad
6 kardemummakapslar
2 förp saffran (à 0,5 g)
3 dl basmatiris
Tillbehör
2 rödlökar
1 dl blandade nötter t ex pistagenötter, pinjenötter och mandel
3 msk smör
1 dl gula russin
2 dl yoghurt (gärna turkisk)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per portion, utan tillbehör.
Energi2472 KJ / 590 kCal
Fett15 g
Salt2.35 g
Kolhydrater61 g
Protein50 g
Kommentarer
Åt detta hos en god vän i helgen. Bland det godaste jag ätit!! Testa!
Ann-charlotte
2025-01-06Grytan blev supergod. Ännu bättre dagen efter, när alla goda smaker hunnit intensifierats. Smart att koka riset i grytans egen vätska.
Gabriella
2024-11-03