Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Julstubbe med lingoncurd

Den här julstubben passar perfekt till adventsfikat – eller varför inte som dessert på självaste julafton? Fylld med syrlig lingoncurd och toppad med len vaniljgrädde.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm. Smörj papperet med smör.
  2. Lingoncurd: Häll lingonen i en bunke och strö på 1 msk av sockret. Låt dem tina och stöt sönder dem lite.
  3. Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad för att sjuda curden i. Sänk värmen och låt vattnet knappt sjuda. Lägg smöret i en rostfri bunke och sätt den i vattenbadet så att smöret smälter (tänk på att kastullen ska sluta tätt kring bunken).
  4. Ta kastrullen från plattan. Blanda ner lingonen, resten av sockret och äggulorna i smöret under vispning. Sätt tillbaka kastrullen på plattan. Vispa curden tills den tjocknar. Låt den kallna i kylskåp.
  5. Kaka: Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Blanda ner mandelmjölet och potatismjölet blandat med bakpulvret. Bred ut smeten i långpannan.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
  7. Strö lite socker över kakan. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper som ligger på ett galler. Dra av papperet som kakan gräddats på och låt kallna.
  8. Fyllning: Bred lingoncurden över hela kakan, rulla ihop från långsidan.
  9. Garnering: Blanda grädden med vaniljsockret och vispa tjockt. 
  10. Skär stubben i bitar och garnera med grädden och lingon.

För alla

Fri från gluten.
Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Tips

Ont om tid? Här är en snabbvariant Rulltårtsbakelse med lingongrädde. Mums!

Ingredienser

Portioner: 10
Lingoncurd
  • 250 g frysta lingon
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 2 äggulor
Kaka
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl mandelmjöl (3 dl motsvarar ca 120 g)
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
Garnering
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • lingon
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1489 kJ / 357 kCal