Julsmörgås med honungs- och senapsmarinerad lax

1
2
Julsmörgås med honungs- och senapsmarinerad lax

Maxa minglet eller starta julmiddagen med matiga och lyxiga laxsnittar. Här får laxen extra god smak då den vilat i en smarrig honung- och senapsmarinerad och sedan toppats med en pepprig och pigg pepparrotsgurka.

Julsmörgås med honungs- och senapsmarinerad lax

Ingredienser

4 portioner

Pepparrotsgurka

4 msk strösocker
2 msk ättika (12%)
1 dl vatten
1/2 gurka
2 msk riven pepparrot

Marinerad lax

skal från 1 citron
1 1/2 msk färskpressad citronsaft
1 msk dijonsenap
2 tsk flytande honung
3 msk matolja
1 krm salt
1/2 krm nymald svartpeppar
ca 200 g laxrygg

Till servering

knäckebröd
dill

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt knäckebröd.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

1

Kommentarer

Redaktionen

2016-12-05

Hej Johan! Sedan 2012 har Livsmedelsverket tagit bort sitt råd att man måste frysa lax i minst 48 timmar innan man ska grava, rimma eller äta laxen rå. Det finns nämligen ingen parasit i odlad lax att ta död på. 98 procent av den lax vi äter är odlad. Lycka till! Hälsningar Michelle

Johan

2016-11-28

Hej, jag har inte hunnit laga receptet ännu men det låter jättesmarrigt! Dock, bör man inte frysa laxen något dygn innan för att ta bort eventuella mikroorganismer? Jag har för mig man gör så i andra recept...

Näringsvärde per portion

Energi 1464 KJ / 350 kCal
Fett 16.6 g
Salt 0.8 g
Kolhydrater 35.1 g
Protein 12.8 g
Läs mer om näringsvärden