Éclair fylld med gruyère- och ärtcrème | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Avancerad

Éclair fylld med gruyère- och ärtcrème

Oh là là vilken bakelse! Éclair är små avlånga franska petits-choux som fylls med sött eller salt innehåll. Här är gruyère är den bärande ingrediensen, och ostens sälta gifter sig med ärtornas söta smak.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 15 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Éclairer: Koka upp vattnet och lägg i smöret och låt det smälta. Tillsätt mjöl och salt och rör tills smeten släpper från botten. Ta kastrullen från värmen och rör tills smeten svalnat något.
  3. Blanda ner ett ägg i taget under kraftig omrörning. Varje ägg ska arbetas in ordenligt innan nästa tillsätts. Lägg smeten i en spritspåse.
  4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Spritsa ut smeten i längder, 5-6 cm långa. Strö över vallmofrö.
  5. Grädda mitt i ugnen tills de rest sig och fått färg 15-20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden. När de gräddat klart öppna ugnsluckan på glänt så att ångan släpps ut och låt stå ytterligare ca 10 minuter. Stick ett hål med en vass kniv i sidan av varje éclaire så att ångan kan pysa ut. Låt kallna på galler.
  6. Fyllning: Hacka persiljan grovt. Skala och finhacka löken. Riv osten. Fräs löken mjuk i oljan. Tillsätt ärter och grädde. Koka ihop i några minuter. Vänd ner osten och persiljan.
  7. Mixa fyllningen till en slät kräm i en matberedare. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt krämen svalna och lägg den i en spritspåse.
  8. Dela éclairerna på längden men låt sitta ihop på ena långsidan. Spritsa på fyllningen och lägg ihop. Lägg dem på ett fat.

För alla

Innehåller gluten, ägg och mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri grädde.

Näringsvärdet är beräknat per st.

Tips

Dekorera gärna med lite ärtskott.

Ingredienser

Portioner: 15 st
  • 1 1/2 dl vatten
  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl (1 dl motsvarar ca 60 g)
  • 2 krm salt
  • 2 ägg
  • blått vallmofrö
Fyllning
  • 1 kruka persilja
  • 1 gul lök
  • 3 dl riven gruyère
  • 1 msk olja
  • 2 dl gröna ärter
  • 1/2 dl vispgrädde
  • salt och svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 478 kJ / 114 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept