Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Grovt fruktbröd i form

Robust matbröd bakat av rågkross fyllt med torkade fikon, aprikoser och russin. Toppa ditt bröd med solrosfrön. Detta bröd passar utmärkt att servera till middagen eller att äta som ett mättande mellanmål.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 formbröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Steg 1: Blanda rågkross, salt och kallt vatten i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 4 timmar.
  2. Lägg den torkade frukten i en bunke och häll på kallt vatten så att det täcker. Låt stå i blöt i minst 4 timmar.
  3. Låt frukterna rinna av i ett durkslag, ställ åt sidan.
  4. Steg 2: Blanda krossblandningen med alla ingredienser under steg 2.
  5. Arbeta degen i en hushållsmaskin i 10 minuter eller 15 minuter för hand. Degen ska vara kladdig och röras kraftigt, inte knådas.
  6. Hacka den avrunna frukten grovt och arbeta in i degen. Låt jäsa 30 minuter i bunke.
  7. Fördela degen i smorda brödformar. Strö på solros- och sesamfrön. Låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar under bakduk.
  8. Sätt ugnen på 200°C.
  9. Ställ brödformarna på nedre falsen i ugnen och sänk temperaturen till 175°C. Grädda bröden i ca 1 timme. Innertemperaturen ska vara 98°C.
  10. Stjälp uppbröden ur formarna och låt svalna på galler.

För alla

Fri från ägg. Fri från laktos och mjölkprotein om lämpligt matfett, t ex olja, används till formarna. Innehåller gluten.

Ingredienser

Portioner: 2 formbröd
Steg 1
  • 250 g rågkross (250 g motsvarar 3 1/2 dl)
  • 2 tsk salt
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 dl torkade fikon
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 dl russin
Steg 2
  • 450 g vetemjöl special (450 g motsvarar 7 1/2 dl)
  • 110 g grovt rågmjöl (110 g motsvarar 2 dl)
  • 1/2 dl olivolja
  • 3 msk mörk sirap
  • 40 g jäst
  • 1/2 dl solrosfrön att strö över
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer