Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Julknäck

Att göra knäck som får smak av pepparkaka eller av saffran är överraskande gott! Bara att tillsätta kryddorna i knäcken. En knäck med smak av saffran eller pepparkaka blir kanske den godaste knäck du ätit någon gång.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 50 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp socker, grädde och sirap i en kastrull under omrörning. Låt därefter smeten koka kraftigt tills temperaturen är 125–130°C beroende på hur fast knäck du vill ha. Rör då och då. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov (se Tips) för att kontrollera när den är färdig.
  2. Ta kastrullen från värmen och rör ner valfri smaksättning, blanda noga. Häll genast upp smeten i knäckformar och låt svalna.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot havre- eller sojabaserad gräddersättning.

Tips

Häll några droppar av smeten i ett glas eller skål med kallt vatten. Rulla till en kula, konsistensen ska vara seg till fast. Är den för mjuk så koka smeten längre.

Ingredienser

Portioner: 50 st
  • 2 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl sirap
Smaksättning
  • 1 tsk pepparkakskrydda eller saffran (1 tsk pepparkakskrydda motsvarar 1 paket saffran à 1/2 g)
Lägg till i inköpslistan