Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Skotsk vinterkaka

Den här skotska vinterkakan kräver omtanke och tid, men när den är klar att servera är den himmelskt god! Kardemumma, whisky, fikon och dadlar är bara ett urval av alla magnifikt goda ingredienser i kakan.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2008
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blötlägg den torkade frukten över natten.
  2. Låt frukten rinna av och hacka den tillsammans med mandeln och valnötterna. Blanda frukthacket med marmeladen och mandelmassan.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Smörj och bröa en form med löstagbar kant (24 cm i diameter, för 12 port).
  5. Vispa socker och smör poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör till en luftig smet. Blanda i grädden.
  6. Blanda mjölet med bakpulvret och kryddorna och blanda ner det i smeten. Rör ner fruktblandningen och blanda ordentligt. Häll smeten i formen.
  7. Grädda kakan 45-50 minuter på nedersta falsen. Sänk ev värmen till 175°C efter halva tiden om kakan börjar se mörk ut, eller lägg på aluminiumfolie mot slutet.
  8. Stäng därefter av ugnen och låt kakan svalna på eftervärmen (ca 2 timmar). När kakan kallnat, lägg den på ett fat men låt (den löstagbara) kanten sitta kvar. Skeda över whisky och likör.
  9. Låt kakan stå 2 dagar i kylen, så att den blir riktigt saftig, men servera den rumsvarm. Halvsmält vaniljglass och en klick aprikosmarmelad är gott till.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 12
  • 5 torkade fikon
  • 5 torkade dadlar
  • 8 torkade aprikoser
  • 1/2 dl korinter (eller russin)
  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl apelsinmarmelad (gärna skotsk)
  • 2 dl riven mandelmassa (2 dl motsvarar ca 100 g)
  • smör och ströbröd till formen
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 1/2 dl whisky
  • 1 dl likör med citrussmak (t ex Cointreau, Grand Marnier eller annan citruslikör)
  • vaniljglass och aprikosmarmelad till servering
Lägg till i inköpslistan