Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Gyllene apelsinbutterkaka

Vill du bjuda på någonting annat än traditionella lussebullar på adventsfikat? Bjud på en härligt gyllene butterkaka med smak av saffran och apelsin. Det blir inte juligare än så här!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 stycken portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Grunddeg: Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll i lite av mjölkblandningen i bunken och blanda tills jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan och sedan gräddfil, saffran, socker och salt.
  3. Tillsätt nästan allt mjöl, arbeta degen smidig. Låt jäsa i rumstemperatur ca 60 min.
  4. Knåda den några minuter på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar, kalva ut till en rektangel.
  5. Fyllning: Bred på smöret, fördela mandelmassan, rivet apelsinskal och nötter. Rulla ihop och skär 10-12 bullar på snedden (för 2 stycken butterkakor). Ställ tätt på bakplåtspapper som går upp på kanterna i 2 ugnssäkra springform, ca 24 cm i diameter (för 2 stycken butterkakor). Låt jäsa ca 20 min.
  6. Grunddeg: Pensla med uppvispat ägg och strö ev över hackade nötter. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen ca 25 min.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck, laktosfritt matfett och laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut gräddfil mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Gör äggfri: pensla med mjölk, vatten eller filmjölk istället för ägg.

Näringsvärdet är beräknat per butterkaka.

Recept och bild från Valio.

Ingredienser

Portioner: 2 stycken
Grunddeg
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 200 g gräddfil (10 %)
  • 1 g saffran
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • ca 1/2 dl hackade hasselnötter
Fyllning
  • 100 g smör
  • 225 g grovriven mandelmassa
  • rivet skal av 2 apelsiner
  • 2 dl hackade hasselnötter
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 18691 kJ / 4467 kCal