Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Jordgubbstårta med apelsin och vit choklad

Allt i denna tårta kan förberedas i god tid, så kan du bara bygga ihop den strax innan festen. Jordgubbstårtan fylls med mosade jordgubbar, hackad apelsin och len vaniljkräm. Dekorera tårtan runtom med riven vit choklad.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tårtbotten: Börja med tårtbottnen. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 
  3. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp, ca 3 minuter.
  4. Rör ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner de torra ingredienserna och apelsinskalet i smeten med en slickepott.
  5. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr.
  6. Vaniljkräm: Dela vaniljstången längs med och skapa ur fröna.
  7. Koka upp mjölk, vaniljstång och -frön i en kastrull. Rör ihop socker, äggulor och majsstärkelse i en bunke. Vispa ner vaniljmjölken i äggblandingen. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt sjuda 2-3 minuter, tills krämen tjocknar. Sila krämen, täck med plastfolie och låt svalna helt.
  8. Jordgubbsfyllning: Mosa jordgubbarna med en gaffel.
  9. Skala apelsinen med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Skär klyftorna i små bitar.
  10. Blanda jordgubbar, apelsin och mynta. Smaka ev av med likör.
  11. Garnering: Vispa grädden. Dela bottnen i 3 lika stora delar. Lägg på underdelen på ett fat. Bred på vaniljkrämen. Lägg på mellanbottnen. Bred på jordgubbsfyllning. Lägg på sista bottnen.
  12. Stryk ett tunt lager grädde runt tårtans kant, fördela resten på toppen. Garnera med hela eller skivade jordgubbar. Fäst den rivna chokladen runt om.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett, mjölk, choklad och grädde.

Ingredienser

Portioner: 10-12 bitar
Tårtbotten
  • 4 ägg
  • smör (till formen)
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl (1 dl motsvarar 60 g) + extra till formen
  • 1 dl potatismjöl (1 dl motsvarar 80 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk finrivet apelsinskal
Vaniljkräm
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk (3%)
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 2 1/2 msk majsstärkelse
Jordgubsfyllning
  • ca 2 dl färska eller frysta jordgubbar (2 dl färska motsvarar 200 g frysta)
  • 1 apelsin
  • 1 msk hackad färsk mynta
  • ev 2 msk apelsinlikör
Garnering
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl färska jordgubbar
  • 100 g finriven vit choklad
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1836 kJ / 439 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept