UNDER 45 MIN | Medel

Jordärtskockssoppa med potatis och örtdressing

Finns det något godare än jordärtsskockssoppa? I vårt recept gör vi den krämiga soppan med jordärtskockor, schalottenlök, potatis, grädde och buljong, och toppar med örtdressing vid servering. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Örtdressing: Skala och riv vitlöksklyftan och hacka persiljan grovt. Mixa alla ingredienser.
  2. Soppa: Skala och hacka lök och vitlök. Skala potatis och jordärtskockor och skär i mindre bitar.
  3. Fräs lök och vitlök i olivolja tills mjukt. Tillsätt vatten, buljongtärningen, potatisen och jordärtskockan. Koka tills potatisen och jordärtskockan är mjuk, ca 15 minuter.
  4. Mixa soppan slät. Häll i grädden och späd ev med mer vatten, koka upp. Smaka av med salt och peppar. Ringla örtdressingen över soppan och servera gärna med bröd.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
Örtdressing
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 1/2 kruka bladpersilja
  • 1/2 kruka dill
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 krm vinäger
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
Soppa
  • 2 stora schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 g potatis
  • 300 g jordärtskockor
  • 2 msk olivolja
  • 8 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar