Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Järpar på vildsvin

Högklassiska och läckra järpar på vildsvin. Malet kött med katrinplommons sötma, rökig smak från skinka och trivsamt kryddat med timjan och körvel. Ingefärssmörsås och skivad, stekt bakpotatis till järparna, och du får en makalöst god, matig måltid.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Blanda färsen med katrinplommon, ägg, crème fraîche, timjan, salt och peppar.
  3. Forma 3 järpar per person. Linda in dem i skinkan. Täck med folie. Sätt in ugnen i ca 10 min.
  4. Lägg järparna i en stekpanna och bryn dem för att få lite färg.
  5. Tvätta bakpotatisen. Skär dem i 1 1/2 cm tjocka skivor. Koka dem i 10 min.
  6. Ta upp dem. Torka dem på hushållspapper. Stek dem gyllenbruna i smör.
  7. Morötterna putsas och skivas grovt. Fräs dem på svag värme. Smaka av med lite salt och socker.
  8. Hacka körveln.
  9. Sås: Koka ihop svampbuljongen med soja. Skär smöret i små bitar och vispa ner i svampbuljongen. Tillsätt ingefäran.
  10. Lägg en till två potatisskivor per person på tallriken. Lägg på järparna. Toppa med ingefärssmörssås och morötterna.

För alla

Kontrollera ingredidensförteckningen på buljongen/fonden.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche och laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Välj mjölkproteinfritt matfett.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 400 g vildsvinskött (grovmalet av framdel)
  • 1 dl grovhackade katrinplommon
  • 1 ägg
  • 1 msk crème fraiche
  • 2 msk timjan
  • salt och peppar
  • 10 tunna skivor kallrökt skinka
  • 2 bakpotatisar
  • smör till stekning
  • 8 små morötter
  • 1 tsk socker
  • 1 msk körvel
Ingefärssmörsås
  • 1/2 dl svampbuljong (se recept nedan)
  • 2 msk soja
  • 100 g kallt smör
  • 3 msk riven ingefära
Svampbuljong
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk olja
  • 300 g putsad svamp
  • 4 dl kraftig viltfond eller kycklingfond
  • salt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?