Järpar med gurka och rotfruktsmos

10
2
Järpar med gurka och rotfruktsmos

Inspirationen är klassisk husmanskost, resultatet bedårande gott! Utöver potatis finner vi rotselleri och morötter i detta krämiga rotmos. Gurkan läggs in snabbt och kryddas med persilja. Tillsammans med stekta järpar blir resultatet en kanonmiddag.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 47 2013

Järpar med gurka och rotfruktsmos

Ingredienser

4 portioner

Gurka

1 gurka
1 msk ättiksprit
1 msk strösocker
1 msk vatten
1/2 kruka persilja

Rotfruktsmos

ca 500 g rotselleri
450 g potatis
2 morötter
2 dl mjölk
1 msk smör eller margarin
salt och peppar

Järpar

1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
ca 500 g blandfärs
1 tsk dijonsenap
1 tsk salt
1 krm peppar
1 msk smör eller margarin

För alla

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd mjölk och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölken mot havre-, ris- eller sojaalternativ. Använd mjölkfritt matfett.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

10

Kommentarer

Annika

2020-09-01

Håller med tidigare kommentar! Kryddade lite mer på järparna och tog mindre rotselleri. Morötterna blev lite hårda och svåra att mosa så nästa gång ska jag skära dem i mindre bitar. Tog även rårörda lingon till. Helt okey rätt.

Susanne

2013-11-22

Okej. Lite småtråkigt. Järparna okej. Morötter i potatismoset en okej variant för oss som inte gillar rotmos. Rotselleri smakar väldigt mycket. Jag tog hälften av mängden när jag gjorde och det var fullt tillräckligt. Mer potatis och mindre rotselleri är mitt råd till folket. :)

Näringsvärde per portion

Energi 2279 KJ / 545 kCal
Fett 26.7 g
Kolhydrater 40.8 g
Protein 31.5 g
Läs mer om näringsvärden