Järpar med gurka och rotfruktsmos

Betyg 4 av 5.
10 personer har röstat
2
Järpar med gurka och rotfruktsmos

Inspirationen är klassisk husmanskost, resultatet bedårande gott! Utöver potatis finner vi rotselleri och morötter i detta krämiga rotmos. Gurkan läggs in snabbt och kryddas med persilja. Tillsammans med stekta järpar blir resultatet en kanonmiddag.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 47 2013

Järpar med gurka och rotfruktsmos

Ingredienser

4 portioner

Gurka

1   gurka
1 msk  ättiksprit
1 msk  strösocker
1 msk  vatten
1/2   kruka persilja

Rotfruktsmos

ca 500 g  rotselleri
450 g  potatis
2   morötter
2 dl  mjölk
1 msk  smör eller margarin
salt och peppar

Järpar

1/2 dl  ströbröd
1 dl  mjölk
ca 500 g  blandfärs
1 tsk  dijonsenap
1 tsk  salt
1 krm  peppar
1 msk  smör eller margarin

För alla

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd mjölk och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölken mot havre-, ris- eller sojaalternativ. Använd mjölkfritt matfett.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4 av 5.
10 personer har röstat

Kommentarer

Håller med tidigare kommentar! Kryddade lite mer på järparna och tog mindre rotselleri. Morötterna blev lite hårda och svåra att mosa så nästa gång ska jag skära dem i mindre bitar. Tog även rårörda lingon till. Helt okey rätt.

Annika

2020-09-01

Okej. Lite småtråkigt. Järparna okej. Morötter i potatismoset en okej variant för oss som inte gillar rotmos. Rotselleri smakar väldigt mycket. Jag tog hälften av mängden när jag gjorde och det var fullt tillräckligt. Mer potatis och mindre rotselleri är mitt råd till folket. :)

Susanne

2013-11-22

Näringsvärde per portion

Energi2279 KJ / 545 kCal
Fett26.7 g
Kolhydrater40.8 g
Protein31.5 g

Testa liknande recept

Charkuteri på selleri med mascarpone
Betyg 3.2 av 5.
5 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Färsfylld zucchini
Betyg 4 av 5.
8 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Över 60 min att tillaga
Grundrecept inlagd/gravad strömming
Betyg 3 av 5.
3 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vilda wallenbergare med sötsyrlig gurka
Betyg 4 av 5.
19 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Ädelostfylld lövbiff med snabb ättiksgurka
Betyg 3.6 av 5.
9 personer har röstat
Över 60 min att tillaga