Janssons frestelse | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Janssons frestelse

Janssons frestelse är en lättlagad klassiker på många julbord. Gratängen tillagas av potatis, lök, ansjovis och grädde. Denna variant är frestande god med en knäckebrödssmörgås som tillbehör.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala potatisen och skär den i fina strimlor. Skölj den i kallt vatten och låt den rinna av väl.
  2. Skala löken, skiva den tunt och fräs den ev i lite matfett. Varva potatis, lök och ansjovis (den hela rensad och filead) i en smord ugnssäker form. Potatis i botten och överst.
  3. Häll över hälften av grädden eller gräddmjölken och ansjovisspadet i formen. Strö på ströbröd och klicka matfett över.
  4. Grädda i 200°C, ca 1 tim i nedre delen av ugnen. Späd vid kanten med resten av grädden efter drygt halva tiden.
  5. Servera med knäckebrödssmörgås med skivade tomater och gräslök.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3/4 kg fast potatis (3/4 kg motsvarar 8-10 st potatisar)
  • 2 stora gula lökar
  • 1 1/2 askar ansjovisfiléer (à ca 100 g) eller hela ansjovisfiléer (1 1/2 ask motsvarar 15 hela ansjovisar)
  • 3 dl grädde alt halva mängden grädde och halva mängden mjölk
  • 2 1/2 msk ansjovisspad
  • 1 msk ströbröd (välj glutenfritt vid glutenintolerans)
  • 1 1/2 msk smör eller margarin
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1520 kJ / 360 kCal
Fett: 14 g
Läs mer om näringsvärden