Klassisk Janssons frestelse
En klassisk Janssons frestelse som smakar precis som den ska! Denna klassiska Jansson görs på potatis, lök, ansjovis, grädde och mjölk. Toppas med ströbröd såklart, för den gyllene krispiga ytan!
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2018
Ingredienser
8 bufféportioner
3 gula lökar
1 1/2 kg fast potatis
5 msk smör
3 burkar ansjovisfiléer (à 100 g)
4 dl vispgrädde (40%)
2 dl mjölk
2 msk ströbröd
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bufféportion
Energi2087 KJ / 500 kCal
Fett32 g
Salt2 g
Kolhydrater41 g
Protein10 g
Kommentarer
Mycket gott men precis som några tidigare recensenter skriver så använder jag bara grädde och jag minskade ner receptet till 1/3 eftersom att det bara är jag som äter denna delikatess här hemma. OBS!! VIKTIGT TIPS OM MAN ANVÄNDER LAKTOSFRI GRÄDDE (enligt min erfarenhet) måste man räkna närmare dubbla tiden i ugn för att det ska ta ihop och bli krämigt. Jag hoppas det tipset räddar någon inför "jul-janssonsen" :)
Jeanette
2024-12-04Den blir så himla god med fast potatis som går länge i ugnen. Ersätter precis som många andra mjölken med grädde och har inte fullt så mycket ansjovisspad i grädden. Det här receptet får topp-poäng!
Pär
2024-03-18väldigt god, ingen mjölk bara grädde. Bra konsistens. blev godare och godare.
Agneta
2023-12-29