ÖVER 60 MIN | Enkel

Janssons frestelse utan ansjovis

Gör en krämig Janssons frestelse utan ansjovis till årets julbord! Kanske gillar du inte ansjovis eller vill göra en variant på potatisklassikern Jansson men utan fisk – då är det här ett recept för dig.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6-8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Skala lök och potatis. Skiva löken tunt och fräs den i smör i en stekpanna tills den mjuknar utan att den får färg. Skär potatisen i tunna strimlor.
  3. Varva potatis, lök och kapris i en smord ugnssäker form, ca 22 x 30 cm (för 6-8 port). Börja och avsluta med potatis. Koka upp grädden och mjölken och häll över.
  4. Topping: Strö över ströbröd och klicka på smör.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Täck ev med aluminiumfolie mot slutet.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör, grädde och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 6-8
  • 3 gula lökar
  • 1 1/2 kg potatis
  • 2 msk smör
  • 1 dl hackad kapris
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk (3%)
Topping
  • 2 msk ströbröd
  • 3 msk smör