Janssonpaj med picklad rödlök
Här har vi inspirerats av julens mesta potatisgratäng Janssons frestelse fast i pajformat. Potatisen ersätts av pajdeg, men den krämiga fyllningen innehåller ansjovis som sig bör. Bjud med picklad rödlök som bryter av sältan i pajen med såväl sötma som syra.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2015
Ingredienser
8-10 bitar
Picklad rödlök
2 rödlökar
1/2 dl ättiksprit (12 %)
1 dl strösocker
2 dl vatten
1 lagerblad
1 tsk svartpepparkorn
Pajdeg
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
3 msk kallt vatten
Fyllning
150 g riven Västerbottensost
1 ask ansjovisfiléer (à ca 125 g)
4 ägg
2 dl mjölk (3 %)
1 krm salt
1 krm peppar
Till servering
dill
För alla
Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och mjölk.
Gör glutenfri: but ut vetemjöl mot samma mängd rismjöl.
Gör så här
Tips
Byt ut vetemjöl mot samma mängd rismjöl så blir pajen glutenfri.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1302 KJ / 311 kCal
Fett18 g
Salt1.6 g
Kolhydrater27 g
Protein10 g
Kommentar
Underbart gott o smidigt
Gunda
2016-12-12