Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Janssonpaj med picklad rödlök

Här har vi inspirerats av julens mesta potatisgratäng Janssons frestelse fast i pajformat. Potatisen ersätts av pajdeg, men den krämiga fyllningen innehåller ansjovis som sig bör. Bjud med picklad rödlök som bryter av sältan i pajen med såväl sötma som syra.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8-10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Picklad lök: Skala och skiva löken tunt och lägg i en bunke.
  2. Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad och pepparkorn i en kastrull tills sockret löses upp.
  3. Häll den varma lagen över löken och låt svalna.
  4. Pajskal: Skär smöret i tärningar. Blanda smör, mjöl och salt till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet lite i taget och arbeta snabbt ihop till en deg.
  5. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt degen gå upp 4-5 cm på kanten. Nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 200°C.
  7. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175°C.
  8. Fyllning: Fördela ost och ansjovis i pajskalet.
  9. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll i pajskalet.
  10. Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter, tills pajen är gyllene.
  11. Lägg löken på hushållspapper att rinna av före servering.
  12. Till servering: Toppa pajen med picklad lök, garnera gärna med dill.

För alla

Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och mjölk.
Gör glutenfri: but ut vetemjöl mot samma mängd rismjöl.

Tips

Byt ut vetemjöl mot samma mängd rismjöl så blir pajen glutenfri.

Ingredienser

Portioner: 8-10 bitar
Picklad rödlök
  • 2 rödlökar
  • 1/2 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk svartpepparkorn
Pajdeg
  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 3 msk kallt vatten
Fyllning
  • 150 g riven Västerbottensost
  • 1 ask ansjovisfiléer (à ca 125 g)
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk (3 %)
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
Till servering
  • dill
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1302 kJ / 311 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer