Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Italienska köttbullar i tomatsås med matvetepudding

(23)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Italiensk rätt med hemmarullade köttbullar av kalvfärs, ägg och parmesan som puttrat färdiga i en mustig tomatsås. Till detta en spännande matvetepudding med aubergine, ricotta och bladpersilja.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 11, 2012
Till matkassen

Ingredienser

Portioner: 4
Matvetepudding
  • 3 1/2 dl vatten
  • 1 msk kycklingfond
  • 2 dl matvete
  • 1 liten aubergine
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 knippe bladpersilja
  • 2 ägg
  • 250 g ricottaost
  • salt och svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk ströbröd
Tomatsås
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 500 g passerade tomater
  • salt och peppar
  • 1 tsk strösocker
  • 1/2 kruka basilika
Köttbullar
  • 500 g kalvfärs
  • 2 ägg
  • 50 g parmesanost
  • 1 msk ströbröd
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Matvetepudding: Koka upp vatten och fond. Lägg i matvetet och låt koka under lock på svag värme ca 15 minuter. Dra kastrullen från plattan och låt svalna.
  3. Skär auberginen i tunna skivor och därefter i tärningar. Moderna auberginesorter behöver inte saltas för att dra ut beskhet. Stek tärningarna frasiga i oljan. Lägg upp på hushållspapper.
  4. Finhacka persiljan och blanda samman med ägg och ricotta i en bunke. Rör ner matvete och aubergine. Krydda med salt och peppar. Smöra och bröa en ugnssäker form och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
  5. Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs all lök i oljan i en tjockbottnad kastrull. Häll i tomaterna. Krydda med salt, peppar och socker. Låt småputtra ca 20 minuter. Tillsätt basilika mot slutet av kokningen.
  6. Köttbullar: Blanda köttfärsen med ägg, riven parmesan och ströbröd. Krydda med salt och peppar. Forma till köttbullar och lägg dem efterhand i den puttrande tomatsåsen. Späd eventuellt med vatten. Låt köttbullarna småkoka ca 15 minuter.
  7. Skär matvetepuddingen i skivor. Servera med köttbullar och tomatsås.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på kycklingfonden och ströbrödet.
Gör glutenfri: uteslut ströbrödet.
Gör laktosfri: använd laktosfritt smör, och byt ut ricottaosten mot laktosfri cream cheese.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt margarin i matvetepuddingen och byt ut ricottaosten mot havre-, ris- eller sojaalternativ.
Gör äggfri: uteslut äggen.

Näringsvärde
Per portion

Energi
2443 kJ / 585 kCal
Läs mer om näringsvärden