Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Inlagd strömming från Hälsingland

Läcker och otroligt smaskig sillrätt, lika fin till julbordet som till mörka höstkvällar. Strömmingsfiléerna steker du i smör för extra smak och varvar sedan i lagen. Servera när sillen kylts ner med rykande het potatis.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Börja med lagen. Koka upp vatten, socker, ättika, salt och pepparkorn i en kastrull och rör tills sockret löst sig. Låt lagen kallna. Skala och skiva rödlöken.
  2. Rensa strömmingen om inte filéead används. Lägg ut hälften av strömmingen på en skärbräda med skinnsidan nedåt. Fördela gräslöken på strömmingen och lägg de andra filéerna ovanpå. Vänd de dubbla strömmingarna i mjölet blandat med salt och peppar.
  3. Hetta upp lite av matfettet i en stekpanna. När det är ljusgult och slutat skumma läggs några av strömmingsflundrorna i och får steka på hög värme ca 3 min per sida.
  4. Lägg de varma, nystekta strömmingsflundrorna i lagen och varva med rödlök och dill. Låt strömmingen svalna och ställ den sedan i kylskåpet till servering.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1 kg strömmingsfilé (1 kg filé eller 1,5 kg hel strömming)
  • 1 dl hackad gräslök
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 msk margarin till stekning
Lag
  • 3 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 1 tsk salt
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 rödlök
  • 1 dl hackad dill
Lägg till i inköpslistan