Inlagd strömming från Hälsingland

Läcker och otroligt smaskig sillrätt, lika fin till julbordet som till mörka höstkvällar. Strömmingsfiléerna steker du i smör för extra smak och varvar sedan i lagen. Servera när sillen kylts ner med rykande het potatis.

Ingredienser
8 portioner
1 kg strömmingsfilé (1 kg filé eller 1,5 kg hel strömming)
1 dl hackad gräslök
1 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
1 krm peppar
2 msk margarin till stekning
Lag
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättiksprit (12%)
1 tsk salt
10 vitpepparkorn
1 rödlök
1 dl hackad dill
Till servering
knäckebröd
Gör så här
00:03:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi811 KJ / 193 kCal
Fett8 g
Salt2 g
Kolhydrater6 g
Protein23 g
Kommentarer
3 stJag gör det här receptet varje jul. Jättegott! I år verkar det dessvärre helt omöjligt att få tag på färska sill/ strömmingsfiléer. Panikköpte några förpackningar urvattnad steksill som jag tänkte använda istället. Någon som har provat det?
Sophia
Hej Sophia! Vad tråkigt att du inte får tag i färska strömmingsfiléer. Våra kockar hälsar att det tyvärr inte blir bra att laga det här receptet med steksill. Hör gärna med din ICA Handlare om de kan ta in färska filéer. Hälsningar Lisa
ICA-köket
Alternativt en sträng Kalles Kaviar och en nypa dill, istället för gräslök mellan sillfiléerna! Och dessutom 10 hela Kryddpepparkorn och ett par Lagerblad i lagen! Det blir gudomligt! Personligen ökar jag sockermängden. Jag brukar göra 1-3-3 lag. All fisk skall stekas i Grovt Rågmjöl, enligt min gamle svärfar, som var fiskare på Blekingekusten. Testa det! /Håkan
Håkan
Tag även grovmalen Gotlandssenap i mellan filerna då blir den saftig och jättegod Byt ut gräslöken mot persilja
Jan-olof