Inkokt potatis med rökt laxmajonnäs

En nytänkande rätt inspirerad av inkokt lax där potatis kokas i en lag av öl, fänkålsfrön, lök och morot och serveras tillsammans med en krämig rökt laxmajonnäs och krispiga pommes pinnes.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2023

Ingredienser
6 portioner
500 g små delikatesspotatisar
2 gula lökar
1 stor morot
2 lagerblad
1 msk fänkålsfrön
1 tsk salt
1 1/2 dl öl (gärna ljus lager)
1/2 dl ättiksprit (12%)
50 g smör
Majonnäs med rökt lax
1 äggula
2 skivor kallrökt lax
1 tsk ättiksprit (12%)
1 msk dijonsenap
2 dl neutral olja
Till servering
2 msk finskuren gräslök
1/2 dl plockad färsk dill
pommes pinnes eller potatischips
Gör så här
01:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl serveringsförslag.
Energi1922 KJ / 460 kCal
Fett38 g
Salt1.7 g
Kolhydrater21 g
Protein6 g
Kommentarer
7 stJag har börjat göra denna fantastiskt goda rätt varje påsk. Men anser fortfarande att receptet behöver göras om gällande tid och temperatur i ugnen. För framgång prova följande: Använd de minsta potatisarna du kan hitta. Sätt ugnen på 225°. Ingen folie. När vätskan börjat sjuda/bubbla lägg på folien och tillaga fortsat på 225°. Rör om några gånger. Total tid i ugnen bör vara 45-75min.
Joel
Har aldrig varit hungrigare!! Borde ha läst kommentarerna innan jag började laga middag… höjde temp till 225 grader med folie på efter 1,5 h och väntar med spänning på när den ska bli klar! Blir uppesittarkväll ikväll!!
Maria
Hej Maria och alla andra! Våra kockar hälsar att det är viktigt att välja små delikatesspotatisar (eller skära stora potatisar i små bitar) och vi har även ökat ugnstemperaturen från 150°C till 175°C. Det är också bra att komma ihåg att alla ugnar är olika, så det är bra att hålla lite koll på potatisarna i ugnen. 😊 Hälsningar Elina
ICA-köket
Efter att ha tagit del av tidigare kommentarer så körde jag på 175 grader i 1,5 timme ish. Då var de genomkörda.
Ida
Körde 150 grader i en halvtimme och potatisen var knappt ljummen. Höjde till 225 och lade på folien först efter det börjar sjuda och fortsatte ca 45-60 min. Blev mycket bra.
Joel
Håller med om tidigare kommentarer. 150 grader i en timme räcker absolut inte. Vi tog till slut bort folien och brassade på med 220 grader bara för att få i oss mat.
Jenny
Något är fel i detta recept. Potatisen blir inte färdig på 2 timmar heller. Kanske bör den förkokas eller så måste temperaturen i ugnen vara mycket högre
Håkan
Potatisen har varit inne 1 h nu, men den är stenhård. Stämmer verkligen 150 grader???
Anna
Hej Anna! Alla ugnar är ju olika, vilket gör att man kan behöva anpassa tid och värm något efter sin ugn. Våra recept är provlagade med över- och undervärme om inget annat anges. Hoppas att det blir bra nästa gång. Hälsningar Lisa
ICA-köket