Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Inkokt lax med mandelstekt sparris och dillmajonnäs

Det ska var ordentligt vinägertryck i lagen till inkokt lax! Att koka in laxen i mindre bitar är både snabbare och blir snyggare. Den inkokta laxen blir till en somrig bjudrätt tillsammans med mandelstekt sparris och en läckert grön dillmajonnäs.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lax: Skär laxen i 5 cm stora bitar. Strö saltet på laxbitarna och lägg på ett fat. Täck med plastfolie och låt stå 2 timmar i rumstemperatur.
  2. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva moroten. Ansa och skär fänkålen i bitar.
  3. Lag: Blanda samtliga ingredienser till lagen med lök, morot och fänkål i en kastrull. Låt koka upp.
  4. Torka av laxen och lägg i en form, ca 30 x 20 cm (för 4 port), med hög kant. Slå över den kokande lagen och grönsakerna. Låt laxen kallna i lagen i rumstemperatur. Ställ i kylen om den inte ska serveras direkt.
  5. Dillmajonnäs: Mixa rapsolja med dill (med stjälkar) och salt slätt i en blender eller liten matberedare.
  6. Vispa ihop äggulor, dijonsenap, vitvinsvinäger och finrivet citronskal i en bunke.
  7. Tillsätt dilloljan i en tunn stråle under ständig vispning till en krämig majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
  8. Mandelstekt sparris: Skär ev bort den nedre torra delen på grön sparris. Stek sparrisen hastigt på hög värme i olivolja tills den får färg. Lägg upp den på ett fat. Blanda med sötmandel, olivolja och flingsalt. Servera genast tillsammans med den inkokta laxen och dillmajonnäsen.

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: välj färdig äggfri majonnäs och smaksätt den med dill.

Tips

Laxen håller sig i lagen minst en vecka, så länge du inte är där och petar med fingrarna.

Ingredienser

Portioner: 4
Lax
  • 500 g skinnfri laxfilé i bit
  • 1 msk salt
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 morot
  • 1/2 fänkål
Lag
  • 1 l vatten
  • 3/4 dl rödvinsvinäger
  • 2 hela kryddnejlikor
  • 1 lagerblad
  • 4 dillstjälkar
Dillmajonnäs
  • 2 dl neutral rapsolja
  • 1 kruka dill
  • 1/2 tsk salt
  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk finrivet citronskal
  • salt och peppar
Mandelstekt sparris
  • 250 g grön sparris
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 dl skalad, rostad och grovhackad sötmandel
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3511 kJ / 840 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept