Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Persiskt valnötsbröd (Nane barbari)

Nane barbari är ett persiskt valnötsbröd som du smaksätter med bland annat sirap och valnötter. Brödet penslas med yoghurt, vatten och sesamfrön innan gräddning vilket ger en knaprig yta som får vacker färg.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 stora brödkakor portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Receptet är avsett för 6 stora kakor eller 35 små.

  1. Koka upp vetekross i vatten. Låt svalna.
  2. Finfördela jästen i en stor bunke. Värm mjölken till 37°C. Rör ner olja, salt och sirap. Häll mjölken över jästen och rör tills den löst sig.
  3. Rör ner ägget. Tillsätt det mesta av vetemjölet (spar 2 dl till utbakning). Tillsätt vetekrosset. Arbeta till en smidig deg. Knåda in valnötter i degen.
  4. Låt degen jäsa 1 timme under duk. Sätt ugnen på 275°C.
  5. Lägg degen på en mjölad arbetsbänk. Skär den i 6 bitar. Kavla ut varje del till en oval och avlång brödkaka som ryms på en ugnsplåt (den ska nästan täcka plåten).
  6. Blanda yoghurt och vatten. Pensla brödet med yoghurtvattnet. Strö på rikligt med sesamfrön och klappa in dem med undersidan av en sked. Nagga brödet med gaffel.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills bröden har fin färg. Låt svalna på galler under en duk.

För alla

Innehåller gluten, mjölk och ägg.

Tips

För mindre brödkakor, dela degen i ca 35 delar. Platta ut varje kaka med handflatan så att det blir som små "tekakor".

Ingredienser

Portioner: 6 stora brödkakor
  • 3 dl vetekross
  • 3 1/2 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 l mjölk
  • 1 1/2 dl olivolja
  • 1 1/2 msk salt
  • 2 msk ljus sirap alt strösocker (2 msk sirap motsvarar 1/2 dl strösocker)
  • 1 ägg
  • 2 kg vetemjöl
  • 2 dl grovhackade valnötskärnor (2 dl motsvarar ca 100 g)
Till pensling
  • 1/2 dl yoghurt eller filmjölk
  • 1/2 dl vatten
  • 2 dl sesamfrön
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB