Indisk linssoppa ”Mulligatawny”

En krämig variant av en klassisk indisk soppa. En härlig kombination av värmande kryddor ihop med röda linser ger en lättlagad, nyttig och underbart god vegetarisk rätt. Toppa soppan med turkisk yoghurt för en frisk avrundning och lite chili för extra hetta.
 Ett recept från: 
Buffé nr 2, 2015

Ingredienser
4 portioner
1  gul lök
2  vitlöksklyftor
1  morot
1  bit purjolök (à ca 10 cm)
1  röd chili (t ex spansk peppar)
3 dl torkade röda linser
1 msk riven färsk ingefära
1 1/2 msk olja
1 msk curry
1  kanelstång
3  gröna kardemummakapslar eller 1/2 krm malen kardemumma (för 4 portioner)
13 dl vatten
2 tsk salt
1  burk kokosmjölk (à 400 ml)
2 msk färskpressad citronjuice
 turkisk yoghurt och malen torkad chilifrukt till servering
Gör så här
00:05:00
00:01:00
00:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1631 KJ / 390 kCal
Fett31 g
Salt3.82 g
Kolhydrater17 g
Protein9 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
25 stGott, gjorde receptet som det stod förutom att jag hade i fryst chili istället för färsk och chiliflakes att toppa med. Tycker det blev mycket smak men typisk indisk smaksättning skulle jag säga, kanske inte faller alla i smaken med dov currysmak.
Linda
Riktigt god. Mumms! Värd att testa.
Lena
Vad kan man byta ut kokosmjölken mot? Mycket ny fiken på receptet i övrigt
Katri
Hej Kati! Det går bra att använda vispgrädde istället. Hälsningar Niclas
ICA-köket