ÖVER 60 MIN | Avancerad

Hummus på gråärter med pitabröd och grillade grönsaker

Hummus på gråärter måste du pröva. Hummusen kryddas med tahini och vitlök och passar perfekt till pitabröd och grillade grönsaker. Pitabröd, där spenat ingår i degen, ger vackert gröna pitabröd och också god smak. De tar lite tid att göra men vi lovar spenatpita är väl värt att vänta på.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Hummus: Blötlägg ärtorna minst 12 timmar i rikligt med kallt vatten.
  2. Spenatpita: Mixa ljummet vatten (37˚C) med spenat i en kannmixer så att det blir slätt. Häll det i en bunke, strö i jästen och rör tills den löser sig. Häll i hälften av mjölet, ett par deciliter i taget. Rör noga i någon minut så att degen går ihop. Låt degen vila och jäsa minst 10 minuter och upp till ett par timmar.
  3. Strö över saltet och rör i olivoljan. Se till att det blir väl blandat. Arbeta in resten av mjölet, ett par deciliter i taget. När degen blivit så fast att den inte går att röra i längre lägger du upp den på mjölat bord. Knåda den 8–10 minuter tills den blivit slät och elastisk.
  4. Lägg degen i en lätt oljad bunke. Täck med plastfilm och jäs till minst dubbla storleken, ca 1 1/2 timme.
  5. Kavla ut degen till 16 tunna kakor, cirka 10 cm i diameter (för 4 port).
  6. Baka ett eller flera bröd i taget på plåt eller i en gjutjärnspanna i en het grill med locket på.
  7. Bröden puffar upp efter 3–4 minuter och är klara när de fått lite färg i kanterna.
  8. Låt svalna något på galler och täck sedan med en handduk, så att bröden inte torkar.
  9. Kolsmör: Tänd eld på kolbiten och låt den brinna tills den är grå. Smält smöret och lägg i kolbiten. Lägg på ett lock och låt den stå minst 1 timme. Sila sedan bort kolen.
  10. Hummus: Byt ärtvattnet och koka ärtorna mjuka, ca 60 minuter. Skölj ärtorna i kallt vatten och låt svalna helt. Mixa ärtorna i en matberedare med vitlök, olivolja, citronsaft, tahini, vatten, salt och peppar. 
  11. Grönsaker: Ansa och skär blomkålen i grova halva buketter. Ansa spetskålen och skär den i klyftor och zucchinin i skivor (knappt 1 cm tjocka). Dela lökarna på längden. Blanda grönsakerna med olja och krydda med salt och peppar. Grilla blomkålen ca 10 minuter, spetskålen ca 8 minuter och zucchinin och lökarna ca 3 minuter. Vänd då och då.
  12. Kolsmör: Värm smöret och ringla över grönsakerna. Servera grönsakerna med gråärtshummus och pitabröd.

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
Spenatpita
  • 3 dl vatten
  • 65 g spenat
  • 25 g färsk jäst
  • 7 1/2 dl vetemjöl special (7 1/2 dl motsvarar 450 g)
  • 1/2 msk salt
  • 1 msk olja
Kolsmör
  • 100 g smör
  • 1 bit grillkol (à ca 20 g eller ca 10x4 cm)
Hummus
  • 2 dl torkade ärter (gärna gråärter)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • 2 1/2 msk citronsaft
  • 4 msk tahini
  • 1 dl vatten
  • salt
  • peppar
Grönsaker
  • 1 blomkål (à ca 700 g)
  • 1 spetskål (à ca 500 g)
  • 1 zucchini (à ca 400 g)
  • 4 färska lökar