ÖVER 60 MIN | Medel

Gös i paket med grillad grädde

Fisk i paket blir toppengott. Alla smaker samlas i papperspaketet du gör till gösen. I paketet gömmer du fisken, potatisen och kryddor och tillagar paketet på grillen. Pappersbakade gösen serveras sedan med fräsch fänkål- och rädissallad samt skum på grädde som har en god grillsmak.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Till detta recept behöver du 8 klädnypor (för 4 port för att hålla ihop fiskpaketen.

  1. Grillad grädde: Tänd eld på kolbiten och låt den brinna tills den är grå. Stöt fänkålen i en mortel och koka upp tillsammans med grädden. Lägg kolbiten i grädden, lägg på ett lock och låt den stå minst 30 minuter. Sila av och rör i majsstärkelsen. Koka upp under omrörning så att såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
  2. Gös: Koka potatisen.
  3. Skär potatisen i skivor. Tvätta och riv det yttersta av skalet på citronen.
  4. Lägg potatisen mitt på dubbla och blöta bakplåtspapper Fördela gösen på potatisen. Fördela smöret och citronskalet på fiskpaketen och krydda med salt och peppar. Skär gräslöken fint och strö över fiskarna. Vik ihop och stäng paketet med två klädnypor. 
  5. Fänkålssallad: Skär fänkål och rädisor i tunna skivor, gärna med en mandolin. Blanda dijonsenap, vinäger, olja och vatten till en dressing. Vänd ner rädisor och fänkål och smaka av med salt och peppar.
  6. Gös: Grilla fiskpaketen ca 25 minuter på ca 200˚C på indirekt grill.
  7. Grillad grädde: Värm såsen och häll i en sifon. Ladda med dubbla kolsyrepatroner.
  8. Sallad: Vänd ner vattenkrasse i fänkålssalladen.
  9. Servera fiskpaketen med kolgrädde och fänkålssallad.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Tips

Har du inte en sifon, hoppa över att reda såsen och mixa den skummig med en stavmixer.

Ingredienser

Portioner: 4
Grillad grädde
  • 1 bit grillkol (à ca 20 g eller ca 10x4 cm)
  • 1 tsk hela fänkålsfrön
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk majsstärkelse
  • salt
  • peppar
Gös
  • 800 g färskpotatis
  • 8 ark bakplåtspapper
  • 1 citron
  • 600 g gösfilé
  • 100 g smör
  • salt
  • peppar
  • 1 kruka gräslök
Fänkålssallad
  • 1 fänkål (à ca 300 g)
  • 1 knippe rädisor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk vatten
  • 1 kruka vattenkrasse (ellr 65 g röda mangoldskott för 4 port)