Hot pot med sötpotatis och bönor

35
6 Klimatsmart
Hot pot med sötpotatis och bönor

Hot pot är en kinesisk matlagningsmetod som är en gryta du i princip kan stoppa vad som helst i. Denna fyller du med bland annat sötpotatis, bönor och kokosmjölk och smaksätter med röd curry, vitlök och lime. Servera med ris och den krämiga yoghurten med kokos och gräslök.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 7 2019

Hot pot med sötpotatis och bönor

Ingredienser

4 portioner
4 port ris eller annat gryn

Hot pot

ca 400 g sötpotatis
3 morötter
1 rödlök
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
400 ml kokosmjölk
1 dl vatten
2 tsk röd currypasta
1 grönsaksbuljongtärning
250 g sojabönor eller haricots verts (250 g sojabönor motsvarar 150 g haricots verts)
1 lime

Yoghurt

2 dl matyoghurt
1/2 dl riven kokos
1 förp färsk gräslök (à 20 g)
salt
peppar

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen och currypastan.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri matyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut matyoghurt till mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Gör så här

Tips

Rosta kokosen försiktigt i en torr stekpanna innan den rörs ner i yoghurten.

Vad tyckte du om receptet?

35

Kommentarer

Garman

2022-02-15

Skippade också vattnet, men la till lite kokosmjölk. Härliga smaker..!

Hanna

2020-11-12

Gott, men nästa gång skippar jag vatten. Tyckte det blev lite väl rinnigt.

Ants

2020-08-17

Helt okej! Saknade riven kokos, men tog med citrongräs och rostade cashew nötter i grytan istället. Använde havregurt med lite av såsen från grytan.

Näringsvärde per portion

Energi 3129 KJ / 747 kCal
Fett 37 g
Salt 2.7 g
Kolhydrater 81 g
Protein 18 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden