Hemmagjord gnocchi - bästa receptet
Det är enklare än du tror att göra egen gnocchi, och så gott! Du gör potatisgnocchi på kokt potatis, mjöl och ägg. Det utgör grunden i detta recept på gnocchi där degen knådas, rullas och formas innan den kokas och serveras med valfria tillbehör. Varför inte en riktigt god tomatsås?
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2020
Ingredienser
4-6 portioner
900 g fast potatis (t ex amandine, colomba eller melody)
2 ägg
1 tsk salt
3 - 4 dl vetemjöl (+ extra till utbakning)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1782 KJ / 427 kCal
Fett4 g
Salt2 g
Kolhydrater81 g
Protein12 g
Kommentarer
Mina blev helt perfekta, trots att jag tog den mindre mängden mjöl! Ett tips kan vara att låta degen vila ett tag, ungefär som med pajdeg. Då sväller mjölet och lösgör lite av stärkelsen och de bindande proteinerna vilket gör slutresultatet något fastare och lite mindre "mjöligt". En italienare jag språkade med en gång berättade att hans mor ibland brukade blanda i ett par matskedar smält smör när hon skulle lyxa till det lite, men då krävs också lite mer mjöl. Han berättade även att hon ibland tillsatte finklippt persilja vilket är både vackert och välsmakande, men det beror förstås på lite vad man ska ha gnocchin till. Jag gjorde en ganska typisk sås: gorgonzola, spenat, muskot, svartpeppar, några nypor finhackad rökt pancetta (bacon eller rökt skinka går också bra, halv-vegetarianer skippar fläskköttet) och ett par matskedar grädde för att få lite smakbärande spridning på gorgonzolan och det övriga. En mycket enkel sås och kanske en av de vanligaste till gnocchi, men helt fantastiskt gott! Med eller utan fläskkött. Lycka till! Stargazer
Olof
2024-07-22När jag hade mjöl enligt receptet tyckte jag att de blev för mjuka och smakade mer som en tjockare potatisplätt än gnocchi. Körde i mer mjöl så jag kunde rulla i handen knappt utan mjöl och då blev de mer som den gnocchi jag ätit förut.
Angelica
2024-03-02Enkelt att göra, en smula tidskrävande och behövde lite mer salt.
Lena
2023-08-20