Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 60 MIN | Medel

Hemgjorda köttbullar

Vem faller inte för klassiska, hemtrillade köttbullar? Brynt lök, ströbröd och gräddmjölk är ingredienserna som gör dem sådär perfekt saftiga och goda. Perfekt till jul – och hela resten av året.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 15 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda mjölk, grädde och ströbröd. Låt det svälla ca 10 minuter.
  2. Blanda färsen med salt, vitpeppar och socker tills färsen blir fast. Tillsätt äggen och blanda tills färsen blir fast igen. Skala och riv löken. Rör ner ströbrödsblandningen och löken.
  3. Skölj händerna med kallt vatten och forma små fina köttbullar. Stek några i taget i smöret. Skaka pannan då och då så att köttbullarna rullar runt och håller sig runda.

För alla

Gör äggfri: Uteslut äggen.
Gör glutenfri: Använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: Välj laktosfri grädde, mjölkdryck och smör.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut grädde och mjölk mot havre-, soja- eller risalternativ. Använd mjölkproteinfritt matfett.

Näringsvärdet är beräknat per portion (beräknat på 15 port).

Tips

Vill man ha lite julig smak på köttbullarna så kan man tillsätta 2 krm mald kryddpeppar och 2 msk senap (för 15 port).

Ett bra tips är att ta en spritspåse till hjälp när man formar köttbullarna.

Vill man ha en italiensk smak på köttbullarna så smaksätt med vitlök, rivet citronskal och basilika.

Det går bra att byta ut blandfärsen mot kycklingfärs.

Vill man så går det bra att forma köttbullarna, lägg dem på en plåt och sätt in i ugnen 225˚C. ca 5 minuter. Kyl dem och frys om du vill. Tina och stek dem i smör vid uppvärmningen så får de fin färg och smak.

Ta en bra genväg, stek färdiga köttbullar i rikligt med smör och krydda med lite mald kryddpeppar.

Restaurangfärs 70/30 nöt och fläsk. Arbeta inte färsen för länge, fettet sätter sig i kanten på bunken. Rör i saltet först för det binder vätskan.

Hemligheten med saftiga och goda köttbullar är löken (gärna djärvt brynt) och ströbrödet i gräddmjölken och lite socker.

Viltfärsbullar, blanda gärna ut med fläskfärs.

Ingredienser

Portioner: 15
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl ströbröd
  • 1 kg blandfärs
  • 2 tsk salt
  • 2 - 3 krm nymald vitpeppar
  • 1/2 tsk strösocker
  • 2 ägg
  • 1/2 dl riven gul lök (1/2 dl riven lök motsvarar 1 gul lök)
Till stekning
  • smör
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 872 kJ / 209 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer