Hemgjorda köttbullar

Vem faller inte för klassiska, hemtrillade köttbullar? Brynt lök, ströbröd och gräddmjölk är ingredienserna som gör dem sådär perfekt saftiga och goda. Perfekt till jul – och hela resten av året.

Ingredienser
15 portioner
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl ströbröd
1 kg blandfärs
2 tsk salt
2 - 3 krm nymald vitpeppar
1/2 tsk strösocker
2 ägg
1/2 dl riven gul lök (1/2 dl riven lök motsvarar 1 gul lök)
Till stekning
smör
För alla
Gör äggfri: uteslut äggen.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd av vetestärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde, mjölkdryck och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde, mjölk och smör mot mjölkproteinfria ersättnigsalternativ.
Näringsvärdet är beräknat per portion (beräknat på 15 port).
Gör så här
Tips
Vill man ha lite julig smak på köttbullarna så kan man tillsätta 2 krm mald kryddpeppar och 2 msk senap (för 15 port).
Ett bra tips är att ta en spritspåse till hjälp när man formar köttbullarna.
Vill man ha en italiensk smak på köttbullarna så smaksätt med vitlök, rivet citronskal och basilika.
Det går bra att byta ut blandfärsen mot kycklingfärs.
Vill man så går det bra att forma köttbullarna, lägg dem på en plåt och sätt in i ugnen 225˚C. ca 5 minuter. Kyl dem och frys om du vill. Tina och stek dem i smör vid uppvärmningen så får de fin färg och smak.
Ta en bra genväg, stek färdiga köttbullar i rikligt med smör och krydda med lite mald kryddpeppar.
Restaurangfärs 70/30 nöt och fläsk. Arbeta inte färsen för länge, fettet sätter sig i kanten på bunken. Rör i saltet först för det binder vätskan.
Hemligheten med saftiga och goda köttbullar är löken (gärna djärvt brynt) och ströbrödet i gräddmjölken och lite socker.
Viltfärsbullar, blanda gärna ut med fläskfärs.
Ett bra tips är att ta en spritspåse till hjälp när man formar köttbullarna.
Vill man ha en italiensk smak på köttbullarna så smaksätt med vitlök, rivet citronskal och basilika.
Det går bra att byta ut blandfärsen mot kycklingfärs.
Vill man så går det bra att forma köttbullarna, lägg dem på en plåt och sätt in i ugnen 225˚C. ca 5 minuter. Kyl dem och frys om du vill. Tina och stek dem i smör vid uppvärmningen så får de fin färg och smak.
Ta en bra genväg, stek färdiga köttbullar i rikligt med smör och krydda med lite mald kryddpeppar.
Restaurangfärs 70/30 nöt och fläsk. Arbeta inte färsen för länge, fettet sätter sig i kanten på bunken. Rör i saltet först för det binder vätskan.
Hemligheten med saftiga och goda köttbullar är löken (gärna djärvt brynt) och ströbrödet i gräddmjölken och lite socker.
Viltfärsbullar, blanda gärna ut med fläskfärs.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi872 KJ / 209 kCal
Fett15.3 g
Kolhydrater3.7 g
Protein14.3 g
Kommentarer