ÖVER 60 MIN | Avancerad

Hemgjorda bagels

Gör egna bagels! Saftiga hemgjorda bagels till frukost eller brunch är svårslaget, och enklare att baka än du tror. Bröden kokas i vatten innan de gräddas i ugn, och resultatet blir underbara färska bagelbröd som du kan rosta vid servering och äta med färskost.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 16 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula jästen och blanda med vattnet i en bunke eller köksmaskin med degkrok.
  2. Tillsätt sirap, mjöl och salt. Arbeta degen i maskin 5 minuter eller för hand ca 10 minuter. Låt jäsa övertäckt 30 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölad bänk och knåda den. Dela degen i ca 16 bitar (för 16 st) och rulla till bollar. Platta till lite och gör ett hål i mitten, dra försiktigt så hålet blir lite större. Lägg på två bakpappersklädda plåtar (pensla gärna pappret med lite olja) och låt jäsa övertäckt 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Koka upp vatten i en stor kastrull. Koka bagelserna i omgångar på svag värme ca 2 minuter per sida. Låt rinna av på en kökshandduk och lägg på bakpappersklädda plåtar. Pensla med äggvita och strö över frön.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills de får fin färg. Låt svalna. Frys in de bagels du inte äter direkt. Eller gör Bagelschips av överblivna lite torra bagels.

För alla

Fri från laktos och mjölkprotein. Innehåller gluten.
Gör äggfri: byt ut äggvita mot havredryck att pensla med.

Ingredienser

Portioner: ca 16 st
  • 25 g färsk jäst
  • 5 dl ljummet vatten (37°C)
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 12 1/2 dl vetemjöl special (12 1/2 dl motsvarar ca 750 g)
  • 2 tsk salt
  • 1 uppvispad äggvita
  • blandade frön att toppa med
  • olja (ev till pensling)