Hemgjord vaniljsås

Hemgjord vaniljsås är oftast godast och denna lena, krämiga vaniljssås är inget undantag. Gör gammaldags vaniljsås som kockarna med hälften mjölk och hälften grädde. Och så ska det vara äkta vaniljstång så klart. Servera vaniljsåsen till smulpaj, efterrätt eller till en saftig mjuk kaka.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2015

Gör så här
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat på hela satsen.
Energi4878 KJ / 1165 kCal
Fett79 g
Salt0.33 g
Kolhydrater97 g
Protein18 g
Kommentarer
29 st1/2 dl socker och 4 äggulor, 2 1/2 dl mjölk och lika mycket grädde samt 2 1/2 msk vaniljsocker blev väldigt mumsig sås till vår halloween pumpapaj!
Berith
Som så många påpekar är det alldeles för mycket socker. Vi fick slänga vår sats för 6 personer då ingen kunde äta den. Gjorde ny med 1/3 dl socker vilket räckte. ICA, posta ett nytt recept med 1/3-1/2 dl socker!!
Lena
Kan ni göra ett recept på flytande sötningsmedel istället för socker eller sötströ? Vill gärna ha en vaniljsås som är sockerfri.
Linnéa
Perfekt konsistens efter att den svalnat, men lite för söt för min smak.
Viktoria
Har lagat den , såsen tjocknade inte, Har halverat sockret ändå blev den jättesöt
Eva
OTROLIGT god vaniljsås och enkel att göra! Toppenmängd socker och vanilj för min smak. Dessutom lagom konsistens med endast mjölk. Ni som tyckte såsen blev rinnig trots gräddmjölk - testa vispa upp såsen när den är klar ✌🏼
Olivia
Blev väldigt rinnig. Rekommenderar en extra gula. Annars enkel och god.
Linda
Sjud betyder väl koka även om det är på en låg temperatur…?
Joachim
Hej Joachim! Ja, det stämmer. Sjuda är en "variant" på kokning där man försiktigt kokar vätskan på låg värme, vätskan ska bara bubbla lite grann. Om du kokar vaniljsåsen kraftigt så kommer äggen koagulera (tjockna) för snabbt och det blir äggröra istället för vaniljsås. 😉 Hälsningar Elina
ICA-köket
Enkelt och smidigt recept och gott!!
Ewa britt
Det blev flytande vaniljsocker! 1/2 dl socker och i med en äggvita för att få konsistens. Sila för tusan inte bort vaniljkornen (som det står). Annars bra :)
Vidar