Hemgjord vaniljsås

Betyg 3.6 av 5.133 personer har röstat
Receptet har 29 kommentarer
Hemgjord vaniljsås

Hemgjord vaniljsås är oftast godast och denna lena, krämiga vaniljssås är inget undantag. Gör gammaldags vaniljsås som kockarna med hälften mjölk och hälften grädde. Och så ska det vara äkta vaniljstång så klart. Servera vaniljsåsen till smulpaj, efterrätt eller till en saftig mjuk kaka.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2015

Hemgjord vaniljsås

Ingredienser

4 portioner
3 äggulor
1/2 - 1 dl strösocker
1 vaniljstång
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde

Gör så här

00:05:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

29 st
  • 1/2 dl socker och 4 äggulor, 2 1/2 dl mjölk och lika mycket grädde samt 2 1/2 msk vaniljsocker blev väldigt mumsig sås till vår halloween pumpapaj!

    Berith

  • Som så många påpekar är det alldeles för mycket socker. Vi fick slänga vår sats för 6 personer då ingen kunde äta den. Gjorde ny med 1/3 dl socker vilket räckte. ICA, posta ett nytt recept med 1/3-1/2 dl socker!!

    Lena

  • Kan ni göra ett recept på flytande sötningsmedel istället för socker eller sötströ? Vill gärna ha en vaniljsås som är sockerfri.

    Linnéa

  • Perfekt konsistens efter att den svalnat, men lite för söt för min smak.

    Viktoria

  • Har lagat den , såsen tjocknade inte, Har halverat sockret ändå blev den jättesöt

    Eva

  • OTROLIGT god vaniljsås och enkel att göra! Toppenmängd socker och vanilj för min smak. Dessutom lagom konsistens med endast mjölk. Ni som tyckte såsen blev rinnig trots gräddmjölk - testa vispa upp såsen när den är klar ✌🏼

    Olivia

  • Blev väldigt rinnig. Rekommenderar en extra gula. Annars enkel och god.

    Linda

  • Sjud betyder väl koka även om det är på en låg temperatur…?

    Joachim

    Hej Joachim! Ja, det stämmer. Sjuda är en "variant" på kokning där man försiktigt kokar vätskan på låg värme, vätskan ska bara bubbla lite grann. Om du kokar vaniljsåsen kraftigt så kommer äggen koagulera (tjockna) för snabbt och det blir äggröra istället för vaniljsås. 😉 Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Enkelt och smidigt recept och gott!!

    Ewa britt

  • Det blev flytande vaniljsocker! 1/2 dl socker och i med en äggvita för att få konsistens. Sila för tusan inte bort vaniljkornen (som det står). Annars bra :)

    Vidar

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat på hela satsen.
Energi4878 KJ / 1165 kCal
Fett79 g
Salt0.33 g
Kolhydrater97 g
Protein18 g

Testa liknande recept

  • Råkräm
    Betyg 4.5 av 5.36 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Crème Brûlée med rårörda hallon
    Betyg 3 av 5.93 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Bavaroise
    Betyg 3.5 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vaniljdröm på två sätt
    Betyg 1 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Hemmagjord vaniljglass
    Betyg 4 av 5.228 personer har röstat
    Receptet har 16 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Olof Viktors vaniljglass
    Betyg 2.7 av 5.10 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad