ÖVER 60 MIN | Medel

Crème caramel

Recept på crème caramel - en fyllig fransk dessert med härlig vaniljsmak. Karamellsåsen gör du av socker. En krämig och utsökt efterrätt!

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 1997
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Rör ihop ägg, äggula och socker.
  3. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna. Krossa dem i mortel tillsammans med lite socker. Blanda ner vaniljfrön, mjölk, grädde och vaniljsocker i ägg-sockerblandningen.
  4. Karamellsås: Smält sockret till karamellsåsen på hög värme i en non stick panna tills det börjar bli brunt. Ta pannan från plattan.
  5. Häll karamellen i en ugnsfast form eller fördela den i små portionsformar. Häll sedan ner smeten. 
  6. Låt formen/formarna stå i vattenbad i en långpanna i ugnen ca 25 minuter eller tills äggsmeten stannat.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg och mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och grädde.

Receptet har uppdaterats 2020-05.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 6 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde (40%)
  • 2 tsk vaniljsocker
Karamellsås
  • 2 1/2 dl socker