ÖVER 60 MIN | Enkel

Hemgjord senap med smak av ingefära och kardemumma

Senap hör julen till och en hemlagad senap är oftast godare än den du köper i butiken. I denna julsenap kombineras ljuvligt het ingefära med kryddig kardemumma. Det goda resultatet är perfekt till skinkan, korven eller på smörgåsen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 3 dl portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Värm vinäger och vatten så att det nästan kokar, ta av från värmen och rör ner senapsfröna. Plasta eller lägg lock på kastrullen och låt dra 1 timme.
  2. Skala och riv ingefäran och mortla kardemummakärnorna grovt. 
  3. Häll senapsfröblandningen i en mixer tillsammans med ingefära, kardemumma, socker och salt. Mixa ca 5 minuter. Avsluta med oljan. 
  4. Lägg senapen i burk med lock och ställ kallt i 1-2 dagar innan den används.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: ca 3 dl
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten
  • 3 1/2 msk gula senapsfrön
  • 2 msk bruna senapsfrön
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 krm kardemummakärnor
  • 4 msk rårörsocker
  • 1 1/2 tsk salt
  • 3 msk olja

Näringsvärde
Per portion

Energi 1393 kJ / 334 kCal