Hemgjord färskost

Att göra sin egen färskost är inte så svårt som man kan tro. När du gör hemgjord färskost förbereder du filmjölk och gräddfil och smaksätter med oliver, basilika, soltorkade tomater och vitlök. Trevligt och gott.

Gör så här
Ca 650 g räcker till ca 20 portioner.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
15 stSka göra denna osten nästa vecka och undrar om den går att frysa in ?
Carina
Hej Carina! Jag tror att den här inte klarar infrysning speciellt bra, den blir nog grynig och vattnig är jag rädd. Tyvärr. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Gjorde klar färskosten idag Hade röd paprika o vitlök i olja som jag hackade + gräslök salt o peppar +lite ramslöksolja Blev jättegod Håller på att baka bröd just nu av vasslen från färskosten Allt tillvarataget i dessa dyrtider! MVH Ingrid HH
Ingrid
Hur lång hållbarhet blir det på osten? Samma som filen?
Åsa cecilia
Hej Åsa Cecilia! Osten håller sig upp till en vecka i kylskåp. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Hur många gram blir osten efter silandet?
Deniz
Hej Deniz! Det blir ca 650 g ost. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Hej! Ungefär vilken fetthalt blir det när man använder 3% respektive 0,5% filmjölk plus gräddfilen? (måste hålla ner fetthalt p g a kranskärlsbesvär) Susanne
Susanne
Kan man använda hemmagjord färskost i en varm ostsås? Jag brukar göra en ostsås med färskost och använder i falsk lasagne.
Marie-louise
Mums! Är den här okej att äta som gravid?
Cecilia
Hej Cecilia! Så länge den inte innehåller några ingredienser som Livsmedelsverket avråder från när man är gravid så ska det gå bra. Läs mer hos Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/gravida/mat-att-undvika Hälsningar Lisa
ICA-köket
min smakar väldigt mycket filmjölk, varför är den smaken så stark?
Ida
Jag brukar lägga ett par paket filmjölk, onaka, kefir eller A-fil i ugnen på kvällen och sätta på ugnen på lägsta värme, i min ugn är det 50 grader, och låta det stå över natten. På morgonen är det en perfekt ostmassa som jag stjälper upp i en tät silduk och låter rinna av över en gryta för att samla upp vasslan. Sedan blandar jag med lite vispgrädde och kryddor beroende på vad jag vill göra för slags ost. Jag använder en saftsilanordning ungefär som https://www.clasohlson.com/se/Saftsil-Jonas/p/Pr346746000. Den kan man ställa direkt på grytan.
Serafim
En bra av-vattnings metod i konstruktion. Finns det någon bra sådan?
Carl