Hemgjord färskost

Betyg 4.1 av 5.33 personer har röstat
Receptet har 15 kommentarer
Hemgjord färskost

Att göra sin egen färskost är inte så svårt som man kan tro. När du gör hemgjord färskost förbereder du filmjölk och gräddfil och smaksätter med oliver, basilika, soltorkade tomater och vitlök. Trevligt och gott.

Hemgjord färskost

Ingredienser

ca 650 g
1 l filmjölk
3 dl gräddfil

Smaksättning

10 soltorkade tomater
5 urkärnade, svarta oliver
5 urkärnade gröna oliver
1 kruka basilika
2 pressade vitlöksklyftor
salt
peppar

Gör så här

Ca 650 g räcker till ca 20 portioner.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

15 st
  • Ska göra denna osten nästa vecka och undrar om den går att frysa in ?

    Carina

    Hej Carina! Jag tror att den här inte klarar infrysning speciellt bra, den blir nog grynig och vattnig är jag rädd. Tyvärr. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Gjorde klar färskosten idag Hade röd paprika o vitlök i olja som jag hackade + gräslök salt o peppar +lite ramslöksolja Blev jättegod Håller på att baka bröd just nu av vasslen från färskosten Allt tillvarataget i dessa dyrtider! MVH Ingrid HH

    Ingrid

  • Hur lång hållbarhet blir det på osten? Samma som filen?

    Åsa cecilia

    Hej Åsa Cecilia! Osten håller sig upp till en vecka i kylskåp. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Hur många gram blir osten efter silandet?

    Deniz

    Hej Deniz! Det blir ca 650 g ost. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Hej! Ungefär vilken fetthalt blir det när man använder 3% respektive 0,5% filmjölk plus gräddfilen? (måste hålla ner fetthalt p g a kranskärlsbesvär) Susanne

    Susanne

  • Kan man använda hemmagjord färskost i en varm ostsås? Jag brukar göra en ostsås med färskost och använder i falsk lasagne.

    Marie-louise

  • Mums! Är den här okej att äta som gravid?

    Cecilia

    Hej Cecilia! Så länge den inte innehåller några ingredienser som Livsmedelsverket avråder från när man är gravid så ska det gå bra. Läs mer hos Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/gravida/mat-att-undvika Hälsningar Lisa

    ICA-köket

  • min smakar väldigt mycket filmjölk, varför är den smaken så stark?

    Ida

  • Jag brukar lägga ett par paket filmjölk, onaka, kefir eller A-fil i ugnen på kvällen och sätta på ugnen på lägsta värme, i min ugn är det 50 grader, och låta det stå över natten. På morgonen är det en perfekt ostmassa som jag stjälper upp i en tät silduk och låter rinna av över en gryta för att samla upp vasslan. Sedan blandar jag med lite vispgrädde och kryddor beroende på vad jag vill göra för slags ost. Jag använder en saftsilanordning ungefär som https://www.clasohlson.com/se/Saftsil-Jonas/p/Pr346746000. Den kan man ställa direkt på grytan.

    Serafim

  • En bra av-vattnings metod i konstruktion. Finns det någon bra sådan?

    Carl

Testa liknande recept

  • Kumminfärskost med örter
    Betyg 2.5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Minibröd med gräslök och lagrad ost
    Betyg 3.5 av 5.11 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Hemlagad ruccolafärskost
    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Färskost med parmesan
    Betyg 2.6 av 5.15 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Grönkålssallad från Fjärås
    Betyg 3.1 av 5.90 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Små brytbröd med oliv
    Betyg 3.5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad