Helstekt kyckling med glögg- och apelsinsås | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Helstekt kyckling med glögg- och apelsinsås

Bjud på en gyllene helstekt kyckling med smakfull sås på söndagsmiddagen. Lägg in vitlök och syrlig apelsin under kycklingskinnet och stek kycklingen i ugn med rotfrukter. Servera den saftiga fågeln med rotfrukter och smaskig glögg- och apelsinsås.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 48, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225˚C.
  2. Skala och skiva vitlöken tunt. Riv skalet från apelsinen och dela den i 4 bitar. Blanda apelsinskal, 2/3 av oljan, rosmarin, salt och peppar.
  3. Stick försiktigt in vitlöksskivorna under skinnet på kycklingen och gnid in den med rosmarinoljan. Stoppa apelsinbitarna inuti. Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper. Sätt mitt i ugnen ca 20 minuter.
  4. Skär potatisen i klyftor. Skala och skär palsternackan i stavar. Ta ut plåten. Fördela potatis och palsternacka runt kycklingen. Ringla över resten av oljan. Krydda med salt. Blanda runt. Sätt tillbaka i ugnen ca 30 minuter eller tills innertemperaturen i låret är 82˚C om du använder köttermometer. Skär annars ett snitt i den tjockaste delen och kontrollera att klar köttsaft rinner ut. Gör såsen under tiden kycklingen steker.
  5. Glögg- och apelsinsås: Finriv skalet av apelsinen och pressa ut juice. Koka upp apelsinskal, apelsinjuice, glögg, buljong, soja och sambal oelek i en liten kastrull. Koka upp och låt koka tills ca 2 1/2 dl vätska återstår (för 4 port). Red med majsstärkelsen utrörd i kallt vatten. Koka ytterligare ca 2 minuter. Rör ner matfettet. Smaka av med salt.
  6. Koka sugarsnapsen enligt anvisning på förpackningen.
  7. Servera kycklingen med potatis, grönsaker och sås.

För alla

Kontrollera innehållet i buljong/fond för samtliga allergener.
Rätten är fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Tips

Använd gärna en köttermometer så blir det lättare att avgöra när kycklingen är klar. Såsen kan med fördel rundas av med en skvätt grädde eller klick crème fraiche.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 apelsin
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 stor kyckling (à ca 1,5 kg)
  • 900 g delikatesspotatis (t ex cherie)
  • 200 g palsternacka
  • 1/2 tsk salt (att strö över potatis och palsternacka)
  • 200 g sugarsnap peas
  • salt och peppar
Glögg- och apelsinsås
  • finrivet skal av 1/2 apelsin
  • 1 dl apelsinjuice
  • 1 dl lättglögg
  • 2 1/2 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärningar eller fond)
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 krm sambal oelek
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 msk smör eller margarin
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2702 kJ / 647 kCal