Helstekt kyckling med glögg- och apelsinsås
Bjud på en gyllene helstekt kyckling med smakfull sås på söndagsmiddagen. Lägg in vitlök och syrlig apelsin under kycklingskinnet och stek kycklingen i ugn med rotfrukter. Servera den saftiga fågeln med rotfrukter och smaskig glögg- och apelsinsås.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 48 2011
Ingredienser
4 portioner
3 vitlöksklyftor
1 apelsin
3 msk olivolja
2 tsk torkad rosmarin
2 krm salt
1 krm peppar
1 stor kyckling (à ca 1,5 kg)
900 g delikatesspotatis (t ex cherie)
200 g palsternacka
1/2 tsk salt (att strö över potatis och palsternacka)
200 g sugarsnap peas
salt och peppar
Glögg- och apelsinsås
finrivet skal av 1/2 apelsin
1 dl apelsinjuice
1 dl lättglögg
2 1/2 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärningar eller fond)
1 tsk kinesisk soja
1 krm sambal oelek
1 msk majsstärkelse (Maizena)
1 msk kallt vatten
1 msk smör eller margarin
För alla
Kontrollera innehållet i buljong/fond för samtliga allergener.
Rätten är fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.
Gör så här
Tips
Använd gärna en köttermometer så blir det lättare att avgöra när kycklingen är klar. Såsen kan med fördel rundas av med en skvätt grädde eller klick crème fraiche.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2702 KJ / 647 kCal
Fett22.7 g
Kolhydrater53.7 g
Protein50.1 g
Kommentarer