Helstekt blomkål med curry, chili och vitlök
En hel solgul blomkål lyser upp middagsbordet vilken vardagskväll som helst. Med färg och smak från curry och chili så får blomkålen en kryddstark indisk smakprofil som matchas mot en fetaostkräm med både sötma och sälta. En lättlagad grön rätt där blomkålen i stort sett sköter sig själv i ugnen.
Ingredienser
4 portioner
1 blomkål (à ca 800 g)
75 g rumsvarmt smör
1 tsk curry
1 tsk chiliflakes
2 krm salt
1 vitlöksklyfta
skalet av 1/2 citron
1 tsk färskpressad citronsaft
Fetaostkräm
100 g färskost av cream cheesetyp
2 msk turkiskt yoghurt
1 tsk honung
75 g fetaost
salt
peppar
Till servering
citronklyftor
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1355 KJ / 323 kCal
Fett27.5 g
Salt2.3 g
Kolhydrater8.7 g
Protein9 g
Kommentarer
Har gjort denna ett antal gånger både i ugn och utegrill. Blir intressant men mängderna och tillagningstid är underskattade. Räkna med 2-3 timmars total tillagningstid för en större blomkål. Stektermometer rekommenderas, stick in i stammen ovanifrån och tillaga tills temperaturen är 90-95 grader beroende på hur mjuk du vill ha den. Vidare öka till 100 g smör, 2 msk Bombaycurry, 1 msk Sriracha Mayo sås istället för chiliflakes, 2 stora vitlöksklyftor, skalet av en citron + saften från samma citron, salt, peppar (gärna kampotpeppar). Smaka av blandningen innan du smörjer in blomkålen. Var inte orolig om den är stark eftersom smaken kommer att mildras under tillagningen.
Jan
2023-12-31Ta bort curry. För litet tilltaget för en familj på 4. Vi gör inte om detta recept igen. Nej tack!
Christina
2022-11-06Supergott
Ann-charlotte m
2022-08-14