Hel kyckling med rosmarin- och citronsmör

Gör en hel kyckling i ugnen, sköter sig själv medan du gör annat. Som till exempel dreglar av dofterna av det drömmiga kryddsmöret med sardeller, rosmarin och citron som gör kycklingen sällskap där inne. Snart är maten klar!

Ingredienser
4 portioner
Rosmarin- och citronsmör
5 finhackade sardeller
4 vitlöksklyftor
1 stor citron skalet av hela och saften från halva citronen
2 msk finhackad färsk rosmarin
100 g rumsvarmt smör
salt
nymalen svartpeppar
Kyckling
1 hel kyckling
flingsalt
svartpeppar
3 gula eller röda lökar
kvistar färsk rosmarin
Till servering
pressad potatis
grönsallad
Gör så här
00:15:00
01:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4551 KJ / 1086 kCal
Fett76 g
Salt3 g
Kolhydrater8 g
Protein93 g
Kommentarer
53 stJag kokar små delikatess potatisar i 5 min, blandar lite olivolja och japansk soja, och lägger potatisen i ugnsformen med några rosmarinkvistar. Det blir jättegott till, och behöver man sås kan man smälta en tärning av mörk oxbuljong i en stor burk creme fraiche.
Annica
Väldigt gott!!
Åsa
Kom hit för laga kycklingen men tog fram popcornen istället
Mikaela elin
Det är den godaste ugnsstekta hela kyckling vi ätit. Vi åt den enligt ert förslag: benade ur den och blandade med skyn. Vi hade pressad potatis och en sallad till.
Christina
Mycket gott. Gjorde precis som receptet (tror jag) och det var supergott. Det blev mycket sky som vi skedade över kycklingen, som sås, vid upplägg på tallrik. Mums!
Pernilla
Varför så mycket tjafs hit å dit. Vill ha kycklingen stek som den är. Till sallad eller bara äta den som den är.
Roland
Tänkte servera detta med klyftpotatis. Ur effektivitetssynpunkt vore det oerhört tillfredsställande om jag kunde göra potatisen i ugnen samtidigt som kycklingen. Vad tror ni om det? Och hur gör jag? Har varmluftsugn om det hjälper!
Cecilia
Hej Cecilia! Jag förstår din tanke på effektivitet, men det blir nog ändå svårt att få till det bra. Visst du kan tillaga potatisen i en separat ugnsform bredvid kycklingen, men på bara 175 grader är risken stor att den inte blir så krispig (får stekyta) som man kanske förväntar sig av klyftpotatis. Så du får själv göra en liten avvägning. Normalt rekommenderar vi 225 grader i 25 minuter för klyftpotatis. Vänliga hälsningar Harriet
ICA-köket
Underbart gott. skadar inte att öka mängden på allt. Så mumsigt och fräscht med citronsmaken
Frida
Vad kan man ta istället för sardeller? Min son är allergisk mot fisk
Ann charlott
Hej Ann Charlott! Då kan du utesluta dem helt. Det kommer bli gott bara med vitlök och rosmarin, krydda med lite extra salt bara. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Hur god som helst! Använde dock färsk timjan istf rosmarin och det blev magiskt gott! Man behöver inte snåla med sarellerna, 5 st kan nog ökas upp en aning. Kokade fond på skrovet efteråt, tillsatte endast lite salt - blev perfekt! 👌
Anna helena