Harbiffar med svampsås

2
3
Harbiffar med svampsås

Ett härligt recept på smakrika harbiffar med krämig svampsås. Du gör det av bland annat hare, vitlök, enbär, ägg, rosmarin, svamp, grädde och vitt vin. Servera med en härlig lingonröra!

Harbiffar med svampsås

Ingredienser

4 portioner
500 g färs på hare (annat vilt eller lammfärs)
1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl granskott (kan uteslutas)
10 enbär
1 ägg
1 1/2 tsk rosmarin
smör
olivolja
1 tsk salt
1/2 tsk peppar

Lingonröra

1 1/2 dl lingon
1 msk socker
1 tsk honung
2 msk älgörtslikör (se Tips), älgörtssaft eller t ex hjortronlikör

Sås

1 liten gul lök
100 g svamp (gärna kantareller)
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk smör
1 dl vitt vin
2 krm salt
1/2 krm peppar

Älgörtslikör

älggräsblommor (älgörtsblommor)
neutralt brännvin
socker

Gör så här

Tips

Älgörtslikör
Lägg älgörtsblommor i neutralt brännvin och låt dra 1 vecka. Sila av, späd med brännvin och rör i socker efter smak.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

2

Kommentarer

Inger

2016-03-30

Gjorde receptet....nästan. Tog hälften av mängden enbär, och hälften av rosmarinen. Tog hälften fläskfärs och hälften hare. Struntade blankt i granskotten. En del av mjölken ersatte jag med creme fraiche Valde smörstekta kantareller som svamp. Hade buljong från hare nerfryst sedan tidigare. Den var gjord kring rödvin istället för vitvin Struntade helt i lingonsylten. Älgört är gott, men ej i säsong, torkade är ej så goda. Serverade med stekt potatis, drack ett lättare rödvin till. Blev mkt gott Mikael Pehrman (Ingers make)

Redaktionen

2014-09-16

Hej Fredrik! Nej, 1 dl har vi rekommenderat, men det går också att utesluta.

Fredrik

2014-09-08

Ska det verkligen vara 10 dl granskott? 10 st ?