Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Harbiffar med svampsås

Ett härligt recept på smakrika harbiffar med krämig svampsås. Du gör det av bland annat hare, vitlök, enbär, ägg, rosmarin, svamp, grädde och vitt vin. Servera med en härlig lingonröra!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Lingonröra: Blanda lingon med socker och honung. Mosa lingonen med en gaffel och blanda i likör eller saft. Ställ kallt.
  3. Färsbiffar: Blanda ströbröd med mjölk. Låt svälla ca 10 minuter. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka granskotten. Stöt enbären i en mortel. Hacka dem fint.
  4. Rör ner ägget i färsen och blanda ner ströbrödsblandning, lök, vitlök, granskott, enbär och rosmarin. Krydda med salt och peppar.
  5. Forma 8 biffar av smeten (för 4 port). Stek/grilla i smör 2-3 minuter i en stek-/grillpanna på varje sida tills de fått lite färg. Lägg över dem i en ugnssäker form och stek färdigt i ugnen, 10-15 minuter.
  6. Sås: Skala och finhacka löken. Skär svampen i bitar. Fräs den i en stekpanna tills all vätska kokat bort. Tillsätt smör och fräs ytterligare 2-3 minuter.
  7. Tillsätt lök och vin och låt det småkoka någon minut. Häll i grädde och låt sjuda ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera biffarna med sås, lingonröra och gärna rostade rotfrukter.

Tips

Älgörtslikör
Lägg älgörtsblommor i neutralt brännvin och låt dra 1 vecka. Sila av, späd med brännvin och rör i socker efter smak.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g färs på hare (annat vilt eller lammfärs)
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl granskott (kan uteslutas)
  • 10 enbär
  • 1 ägg
  • 1 1/2 tsk rosmarin
  • smör
  • olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar
Lingonröra
  • 1 1/2 dl lingon
  • 1 msk socker
  • 1 tsk honung
  • 2 msk älgörtslikör (se Tips), älgörtssaft eller t ex hjortronlikör
Sås
  • 1 liten gul lök
  • 100 g svamp (gärna kantareller)
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm peppar
Älgörtslikör
  • älggräsblommor (älgörtsblommor)
  • neutralt brännvin
  • socker
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer